Dostupni linkovi

Nalet zapošljavanja "miriše" na izbore


Ilustracija
Ilustracija
U Crnoj Gori u posljednje vrijeme zabilježeno je naprasno upošljavanje volontera i sve češći prijem pripravnika u državnoj i opštinskoj administraciji kao i u javnim ustanovama. Dok vlast tvrdi da je riječ o uobičajenoj pojavi koja je u skladu sa zakonom, teško je odagnati sumnje opozicije da je na djelu još jedan nalet partijskog zapošljavanja uoči oktobarskih izbora.

Uprkos tome što je crnogorska Vlada još prošle godine pokrenula aktivnosti na smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru, kao mjera racionalizacije i štednje, u posljednje vrijeme broj uposlenih u pojedinim državnim i opštinskim službama kao i javnim institucijama ne samo da ne opada, već raste. Najnoviji takav slučaj zabilježen je u Kliničkom centru Crne Gore.

Iako šansu da rade u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, mnogi čekaju mjesecima pa i godinama, 26-oro mladih ljudi do posla u Kliničkom centru došlo je gotovo preko noći. Dok uprava tvrdi da su primljeni u skladu sa Zakonom i da među njima ima i volontera, za doktora Vladimira Pavićevića, predsjednika sindikata KBC, sve miriše na predizborne aktivnosti, tim prije što Klinički centar ima višak, posebno nemedicinskog kadra.

"Sve aktivnosti koje su pokrenute još prošle godine, zajedno sa sklopljenim sporazumom o politici zarada u medicinskom sektoru koji je predvidio da veliki broj zaposlenih raskinu radni odnos, a već za narednu godinu očekujemo da će biti proglašavanje tehnološkog viška što će dovesti do toga da broj zaposlenih bude značajno smanjen. Ova činjenica da se sada zapošljavaju radnici vjerovatno ima veze sa izborima i to je definitivno jedna praksa za koju se ja nadam da će u narednim godinama prestati i da političke partije neće više na taj način sticati političke poene nego da će sve vlade raditi sistemski i da će biti principijelne", kaže Pavićević.

Pavlović: Standardni mehanizam pritiska

Kao najočigledniji primjer zapošljavanja po političkoj liniji, odnosno partijskim afinitetima, podgorička štampa registrovala je slučaj u Danilovgradu, u kome je na vlasti DPS-SDP koalicija, a čija administracija odavno broji prekobrojne.

No, prošle sedmice 21 visokoškolac dobio je posao u opštinskim službama, sekretarijatima ili javnim preduzećima i ustanovama koje se finansiraju iz budžeta. Sve to daje povoda opoziciji da osnaži svoju tvrdnju kako vlast i pred ove izbore koristi oprobane mehanizme manipulacije.
Koča Pavlović
Koča Pavlović

"Partijsko zapošljavanje je do te mjere prisutno u Crnoj Gori da se gotovo bez greške može reći i da ne postoji drugačije zapošljavanje od partijskog zapošljavanja. Partijsko zapošljavanje je standardni mehanizam pritiska, kupovine, ucjene koje DPS i SDP primjenjuju prema glasačkom tijelu u Crnoj Gori. Ono što je sada novo jeste da je to što oni standardno rade, pogotovo u predizbornom periodu sada masovno izašlo u javnost. Ja mislim da to govori o jednom novom ambijentu na političkoj sceni i uopšte u društvu", ocjenjuje Koča Pavlović iz Pokreta za promjene.

U vladajućem DPS pak tvrde da nema ni govora o tome da je riječ o zapošljavanju politički podobnih.

"Nije tačno da naša partija krši propise i da prije izbora pokušava da zaposli što veći broj svojih pristalica, ali je tačno da kroz vršenje vlasti mi u kontinuitetu stvaramo uslove za nova zapošljavanja i zato bi trebali da dobijemo pohvale, a ne da trpimo kritike. Priča o članskoj karti vladajuće partije kao jedinom i dovoljnom uslovu za zapošljenje je netačna i odavno je prevaziđena zbog čega ne zaslužuje poseban komentar", tvrdi portparol Časlav Vešović.

Stvarno ili fiktivno zapošljavanje, realan ili fingiran broj onih koji su spremni da volontiraju, tek iz izbora u izbore ponavlja se ista priča u kojoj se vlast suočava sa optužbama da zloupotrebama i manipulacijama pritiska i ucjenjuje biračko tijelo.

Za izlazak iz tog začaranog kruga, po mišljenju Koče Pavlovića, postoji samo jedan put.

"Ključ za izlazak iz ove skandalozne i ponižavajuće prakse jeste promjena vlasti. Nakon prve promjene vlasti u Crnoj Gori ona će ući tek tada u krug demokratskih država ili država održive demokratije. I tek tada se može ozbiljno poraditi na tome da to više ne bude praksa u bilo kom izbornom procesu i uopšte u društvu", kaže Pavlović.
XS
SM
MD
LG