Dostupni linkovi

Nakon pauze suđenje nastavljeno tajnim svjedočenjem


Suđenje Karadžiću u Hagu zatvoreno za javnost, 18. listopad 2011.
Na Haškom sudu (ICTY, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju) nastavljeno je suđenje bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nakon pauze od tjedan dana koju je optuženom odobrilo sudsko vijeće kako bi se primjereno pripremio za unakrsno ispitivanje idućih u nizu svjedoka tužiteljstva.

Karadžiću je već nekoliko puta odobravana pauza koju konstantno traži podnescima sudskom vijeću, žaleći se kako mu je „vrijeme najveći neprijatelj“ u procesu u kojem se zastupa sam.

U još jednom od nastavaka suđenja svjedok pod pseudonimom KDZ 492 svjedočio je pod potpunim mjerama zaštite pa je javnosti onemogućena nazočnost sudnici.

Predsjedavajući sudac O Gon Kwon bez većih objašnjenja je zatražio od predstavnika Tajništva suda zatvaranje rasprave.

„Dobro jutro svima. Nadam se da su se svi uspjeli odmoriti tijekom prekida u suđenju. I sada osim ako nema nešto što bi trebalo prvo riješiti, prelazimo na zatvorenu sjednicu budući da ćemo danas ispitivati svjedoka na zatvorenoj sjednici“, izjavio je sudac Kwon dodatno upitavši pravnog savjetnika optuženog ima li što za dodati prije zatvaranja rasprave za javnost.

Zaštitne mjere se daju svjedocima koji to zatraže sami, ili pak tužiteljstvo, procjenjujući da bi se zbog iskaza mogli dovesti u opasnost. No o konačnom modalitetu zaštitnih mjera odlučuje prije svjedočenja sudsko vijeće, pogotovo ukoliko neka od strana uloži prigovor.

Karadžić se protovi zatvorenoj sjednici

I ovoga puta, pri svjedočenju zaštićenog svjedoka KDZ 492, pravni savjetnik optuženog, Peter Robinson usprotivio se isključivanju javnosti sa suđenja budući da Karadžić želi potpunu otvorenost procesa.
Radovan Karadžić na sudu u Hagu, listopad 2011.
Radovan Karadžić na sudu u Hagu, listopad 2011.

„Časni sude...za sljedećeg svjedoka KDZ 492 – protivimo se zatvorenoj sjednici. Kada smo mi s njime razgovarali on je rekao da on i dalje želi svjedočiti na zatvorenoj sjednici, tako da nemamo nikakve nove informacije koje bismo mogli dati Vijeću“, usprotivio se Robinson koji pomaže obrani Karadžića.

Suđenje za genocid i ostale zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini nastaviti će se svjedočenjem još jednog zaštićenog svjedoka, pod pseudonimom KDZ 490. Nakon njega, za ovaj tjedan je predviđen i iskaz doktora Idriza Merdžanića iz Prijedora koji je 1992. godine bio zatočen u logoru Trnopolje.

Merdžanić je već svjedočio na suđenju Milomiru Stakiću, predsjedniku Kriznog štaba općine Prijedor i istaknutom članu Srpske demokratske stranke,SDS-a, osuđenom na 40 godina zatvora zbog zločina protiv stanovništva nesrpske nacionalnosti.

Na njegovom suđenju 2002.godine svjedok Merdžanić je opisao sistematsko etničko čišćenje sprovođeno od SDS-ovih čelnika te odvođenje civila u zloglasne logore Omarsku, Keraterm i Trnopolje.

O suđenju Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG