Dostupni linkovi

Nakon lipnja se očekuje konačna presuda


Sudac Liu Daqun, 17. svibanj 2011.
Sudac Liu Daqun, 17. svibanj 2011.
Na statusnoj konferenciji (koje se održavaju svaka tri mjeseca) u utorak, žalbeni sudac Liu Daqun dao je stranama u postupku rok do 14. lipnja ove godine da se osvrnu i promijene svoje žalbene osnove nakon što su proučili prevedenu verziju presude svojim klijentima.

„Nakon tog dana prijevod prvostupanjske presude neće predstavljati valjani razlog za svaku daljnju promjenu žalbenih osnova.“, izjavio je sudac objasnivši da se prijevod nalazi u rukama obrane već 9 mjeseci „što predstavlja dovoljno vremena da žalioci pročitaju i prostudiraju prvostupanjsku presudu i o njezinom sadržaju porazgovaraju sa svojim braniocima“, kazao je on.

Također sudac je obavijestio da trenutno „nema nerješenih podnesaka u ovom trenutku“.

Žalbeni postupak kojeg su osuđeni pokrenuli zbog dugogodišnjih kazni zatvora zbog zapovjedne odgovornosti za zločine na Kosovu, još traje od veljače 2009., kada su osuđeni u prvom stupnju.
Generali u sudnici Haškog tribunala

Nikola Šainović, Sreten Lukić i Nebojša Pavković su osuđeni na po 22, a Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević na po 15 godina zatvora. Uz obranu na presudu se žalilo i tužiteljstvo tražeći pooštravanje izrečenih kazni.

Petorka je osuđena zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu na čelu sa Slobodanom Miloševićem, sa ciljem protjerivanja albanskih civila s Kosova 1999. godine.

Šesti prvooptuženi u tom predmetu, bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović, oslobođen je svih optužbi, a tužiteljstvo se nije žalilo na njegovu presudu iako je u prvostupanjskoj presudi kritizirano od strane Pretresnog sudskog vijeća – da nije uspjelo dokazati van razumne sumnje njegovu efektivnu kontrolu nad vojnim i policijskim snagama.

Podsjetimo suci su u prvostupanjskoj presudi utvrdili da je dokazano da su snage Srbije i SRJ 1999. protjerivale na tisuće kosovskih Albanaca raširenom i organiziranom kampanjom terora, uključujući masovna ubojstva.

Prema prvostupanjskoj presudi dokazan je navod iz optužnice da su zločini provedeni u okviru "zajedničkog zločinačkog poduhvata", a kao najveći dokaz toga suci su naveli organiziranost i masivnost kampanje „uz upotrebu značajnih državnih resursa", kao i prikrivanje tijela stotina albanskih žrtava u masovnim grobnicama u Srbiji.

Optuženi Šainović i Ojdanić su u pritvoru Haškog suda od 2002., a generali Pavković, Lazarević i Lukić od 2005.

Dugo izlaganje Lazarevića o zdravstvenim problemima

Petorica bivših visokih političkih, vojnih i policijskih srbijanskih dužnosnika mogli su iznijeti pritužbe i obavijesti o svojem stanju u pritvoru u kojem čekaju na pravomoćnu presudu.

To je učinio jedino optuženi Vladimir Lazarević koji se ponovno u dužem obraćanju požalio na zdravstveni tretman u Nizozemskoj nakon što su mu odbijeni zahtjevi za privremenim puštanjem na slobodu, odnosno liječenje u Srbiji.



„Ja sam se Vama požalio na svaku bolest do sada, uz veliko Vaše razumijevanje. I zbog toga hoću da Vam se zahvalim. I hoću da priznam kad god govorim o svojim bolestima osjećam se neprijatno, jer zamaram sve Vas...Relevantne izvještaje o mojim bolestima moja će Vam obrana uskoro dostaviti“, rekao je Lazarević citirajući srbijanske poslovice, dijelove evanđelja iz Biblije, ali i američkog predsjednika Johnsona.



„Izražavam vjeru da će čitavo sudsko vijeće imati potpunu sliku moga zdravlja, kao i što sam uvjeren da Vi imate u ovom trenutku“, izjavio je na kraju nabrajanja problema Lazarević obavijestivši prisutne kako će od sada šutjeti.

„Prenijeti ću te informacije Tajniku suda“, rekao je sudac Liu Daqun, podsjetivši da svaki pritvorenik Haškog suda ima pravo da se požali na uvijete pritvora u svakom trenutku.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG