Dostupni linkovi

Nakon premlaćivanja mladića, protest u Mostaru zbog 'policijske brutalnosti'


Protestno okupljanje u Mostaru zbog "policijske brutalnosti". Među okupljenima i navijači fudbalskog kluba Zrinjski, tzv. Ultrasi.
Protestno okupljanje u Mostaru zbog "policijske brutalnosti". Među okupljenima i navijači fudbalskog kluba Zrinjski, tzv. Ultrasi.

Grupa građana Mostara okupila se u ponedjeljak, 12. aprila, ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK-a), kako bi izrazili nezadovoljstvo nakon što su u subotu, 10. aprila, policijski službenici pretukli mladića ispred ulaza u zgradu.

Okupljeni na ovaj način žele iskazati nezadovoljstvo zbog, kako kažu, policijske brutalnosti. Zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova HNK-a Slađana Bevande.

Nakon što je objavljen videosnimak na kojem se vidi premlaćivanje mladića, reagirao je MUP HNK-a.

Saopćeno je da su policijski službenici udaljeni s dužnosti.

U saopćenju MUP-a HNK naveli su da za ispad “nema opravdanja”.

“Radi se o klasičnom primjeru prekoračenja ovlaštenja i policijskog kodeksa, zbog čega se duboko izvinjavamo cjelokupnoj javnosti, a posebno mladiću prema kojem se postupalo”, kazali su iz MUP-a HNK-a.

Početna informacija o događaju je proslijeđena i Tužiteljstvu HNK-a.

Natpis ispred zgrade MUP-a HNK-a.
Natpis ispred zgrade MUP-a HNK-a.

Nakon objavljenog snimka reagirao je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg te oštro osudio policijsko nasilje koje se dogodilo.

"Očekujem, stoga, žurnu i profesionalnu reakciju Ministarstva, promptno provođenje istrage u skladu sa zakonskom procedurom i najstrože kažnjavanje počinitelja. Ovaj incident nipošto ne smije poljuljati povjerenje naših građana u djelatnike MUP-a čija je zadaća štititi građane i čuvati javni red i mir", kazao je Herceg.

Okupljeni protestirali zbog "policijske brutalnosti".
Okupljeni protestirali zbog "policijske brutalnosti".

I gradonačelnik Mostara Mario Kordić zatražio je da budu kažnjena i do kraja istrage suspendirana dva policajca koji su tukli mladića i svojim nedoličnim postupanjem narušili ugled policije.

"Povodom snimka koji se sinoć pojavio na društvenim mrežama, a na kome se vidi kako dvojica policijskih službenika zadaju više udaraca muškarcu koji je prekršio zabranu kretanja za vrijeme policijskog časa, najoštrije osuđujem neprimjereno postupanje i brutalno ponašanje policijskih službenika", saopćio je mostarski gradonačelnik.

Osoba koja je poslala snimak medijima navela je da se premlaćivanje dogodilo zbog kršenja policijskog sata koji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu počinje u 21.00 sat.

XS
SM
MD
LG