Dostupni linkovi

Nakon poplava i dalji rad sudstva upitan


Prizor iz Doboja, 24. maj
Prizor iz Doboja, 24. maj
U Doboju i Šamcu poplava je uništila i sudove. Kako navode za naš program čelni ljudi sudova i tužilaštava u ovim sredinama, štete su milionske. Kako će se to odraziti na sudske procese?

Najgore je prošla zgrada u kojoj je smješteno Odjeljenje suda iz Modriče koje se nalazi u Šamcu. Kako navodi Zdenko Vranjić, predsjednik modričkog Osnovnog suda, tamo je štetu nemoguće procijeniti, s obzirom na činjenicu kako se još uvijek voda svakodnevno ispumpava iz zgrade.

"Mi nemamo sad ni tehničku vodu. Peremo sada donji sprat i namještaj koji smo pozbacivali onom vodom iz podruma", kaže Vranjić.

Sve što je u potpunosti uništeno, kako navodi Vranjić, je bačeno. Sačuvano je nekoliko kompjutera, štampač i skener, ali i oni su stradali. Na pitanje šta je ono što je najpotrebnije zaposlenima u ovoj pravosudnoj instituciji, Vranjić odgovara:

"Kad se uđe u podrum tu je sada metar mulja i blata. Tu je takav nepodnošljiv smrad da ne mogu ove obične maske na licu da nas zaštite, hoće se čovjek onesvijestiti za minutu", ističe on,

U Osnovom sudu u Doboju je zbog poplave oštećeno gotovo sve. Nestala je i kompletna arhiva koja se nalazila u prizemlju zgrade. Goran Đurić, predsjednik ovog suda, navodi da je voda potopila pisarnicu, server sobu, kancelarije gdje borave sudije i administracija.

Šamac nakon poplava
Šamac nakon poplava
"Moramo osposobiti prostorije i nabaviti opremu - jer sada tu ne možemo biti, to je prazno, ništa tu nema - da možemo noramlno funkcionisati", objašnjava Đurić.

Ništa bolje nije prošao ni Okružni sud u Doboju. Prema riječima predsjednika ovog suda Duška Ninkovića, teško je i nabrojati šta je sve stradalo.

"U prizemlju naše zgrade poplavljena je pisarnica Okružnog suda, sa kompletnim predmetima koji su se tu zadesili i sa kompjuterskom tehnikom, namještajem i ostalim što je bilo tamo. Oštećena je potpuno soba za zaštićenog svjedoka, koja je projekat EU za suđenja u premetima ratnih zločina. Blagajna suda je takođe oštećena, a ta blagajna obavljala je poslove za tri suda: Osnovni, Okružni privredni sud i Okružni sud u Doboju. I sva dokumentacija i sva tehnika su u potpunosti uništene. Zbog važnosti tih premeta i dokaznog materijala, po mom zahtjevu su izneseni iz te prostorije, pa smo ih nekoliko dana držali vani zbog sušenja, a nakon toga smjestili smo ih u jednu pogodnu prostoriju Pošte u Doboju računajući da iz tih predmeta nešto izvučemo i rekonstruišemo", riječi su Ninkovića.

Na naše pitanje šta će biti sa predmetima koji su uništeni u poplavi, Ninković kaže:

"Zavisno od predmeta do predmeta - neki se mogu rekonstruisati, vidljivo je nešto iz njih, a drugi ne itd. A što se tiče stare arhive, koja je inače građevinski smještena u podrumskim prostorijama, ona je bukvalno 100 posto uništena i iz te arhive ne može se ništa iskorisiti."

Poplave koje su uništile skoro svu arhivu pravosudnih institucija u gradovima koji su stradali, nameću i pitanje:zbog čega u Bosni i Hercegovini do sada arhivska građa, kao u svim modernim pravosuđima, nije prebačena u elektronsku formu?

Istovremeno, u pravosudnim institucijama u Doboju i Šamcu kažu kako im je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine obećalo pomoć, ali u čemu će se ona ogledati, to još uvijek nije poznato.
XS
SM
MD
LG