Dostupni linkovi

Nakon Madone o pomoći Prve banke Mićunovićima


Zgrada Prve banke
Zgrada Prve banke
Miranda Patrucić iz mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project i autorica teksta o sumnjivim poslovima Prve banke u vezi sa organizacijom Madoninog koncerta u Budvi, za RSE govori o mreži čiji je novinar, o tome kako je dolazila do podataka i da li je nailazila na prepreke prilikom istraživanja sumnjivih poslova u Crnoj Gori.

RSE: Javnost u Crnoj Gori prvi put čuje za mrežu novinara istraživača Organized Crime and Corruption Reporting Project. O kakvoj organizaciji je riječ i gdje se nalazite?

Patrucić: Mi smo istraživačka mreža, novinara istraživača iz Jugoistočne Evrope, Balkana, Rusije i Kavkaza. Imamo sjedište u Bukureštu i u Sarajevu. Sarađujemo sa 40 novinara iz regije Jugoistočne Evrope.

RSE: Vi ste autorica tekstova o sumnjivim poslovima u vezi sa organizacijom Madoninog koncerta u Budvi, prije 4 godine. Tekst u kojem se govori o ulozi države i, prije svih Prve banke koju kontroliše porodica bivšeg crnogorskog premijera, izazvao je brojne reakcije u Crnoj Gori. Kakve su reakcije generalno na istraživanje i podatke do kojih ste došli?

Patrucić: Pa tek smo krenuli sa ovim tekstom i ne znamo kakve će sve reakcije biti. Za sada čujem da su svi u Crnoj Gori šokirani i da im je jako zanimljivo bilo sve to pročitati. Tako da sada čekamo da vidimo kakve će reakcije biti nakon ovih drugih tekstova.

RSE: Da li ste prilikom istraživanja sumnjivih pojedinosti u vezi sa organizacijom koncerta Madone u Budvi nailazili na neke prepreke i koje?

Patrucić: Pa, generalno u Crnoj Gori je problem što vrlo malo ljudi želi da govori javno i zvanično kada je u pitanju Prva banka ili bilo što što se dešava oko toga. Tako da je jedini problem bio doći do dokumenata. Nijesu sve informacije bile javne i nijesu bile dostupne javnosti. Ti dokumenti koje smo dobili su najčešće dobijeni putem pristupa informacijama i zakona koji to omogućava, a neke informacije smo dobili od drugih izvora.

RSE: Prema najavama, narednih dana će javnost u Crnoj Gori imati priliku da čita i o drugim slučajevima kojima ste se bavili? Možete li nam reći koji su to slučajevi i o čemu se sve radi?

Patrucić: Biće objavljen tekst o tome kako je finanasirano zemljište koje je kupila Svetlana Mićunović kao i o garanciji koju je Prva banka dala firmi Jack pot u vlasništvu Brana Mićunovića.

RSE: Na koji način rade novinari istraživači Mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project?

Patrucić: Bio je onaj klasični pristup kada razgovarate sa ljudima i prikupljate informacije, onda i pisanjem zahtjeva za Slobodan pristup informacijama, razvijate izvore i objavljujete ono što je javno dostupno. Konkretno na ovoj priči ja radim 6 mjeseci i u posljednjih 2 do 3 godine pokušavam doći do svih dokumenata. Tako da je to jako dugotrajan i mukotrpan posao. Prolazimo kroz stotine i stotine stranica dokumenata, razgovaram sa stotinama ljudi, sami taj proces postavljanja pitanja traje nekoliko sedmica. Onda sabiramo sve činjenice i podatke kako bi sve ono što objavimo bilo na taj način potkrijepljeno.
RSE: Ko finansira vašu mrežu?

Patrucić: Naše projekte finasiraju međunarodne organizacije. Jedna je USAID, a druga je SOROS.
XS
SM
MD
LG