Dostupni linkovi

Nakon klizišta kakanjske vlasti obećale: Niko neće biti na ulici


Kakanj: Klizište progutalo kuće i staje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Kakanj: Klizište progutalo kuće i staje

Nakon klizišta koje se pokrenulo u mjestu Bare kod Kaknja, koje je odnijelo dio naselja ijedan ljudski život, porodicima koje su izgubile krov nad glavom opštinske vlasti pokušavaju naći trajni smještaj. Geolozi iz Tuzle i Sarajeva u srijedu su bili u mjestu Bare gdje su predstavli preliminarni izvještaj o klizištu.

Nijedna od ugroženih porodica koje su zbog klizišta u naselju Bare kod Kakanja ostale bez doma neće biti na ulici, obećao je opštinski načelnik Nermin Mandra.

Do sada su evakusisane 84 osobe a opština Kakanj je osigurala novac za smještaj i hranu. Sada se radi na pronalasku trajnog smještaj ovih osoba. Opština Kakanj, raspisala je oglas za kupovinu stanova, kaže načelnik Mandra.

„To je tačna informacija, ne samo stanove, prije svega mislimo na kuće, prije svega zato što je u Kaknju u poslijeratnom periodu došlo do velike migracije stanovništva iz sela u grad, tako da je u našim selima i prigradskim naseljima veliki dio tog stambenog fonda prazan, koji se danas prodaju u bescijenje. Smatramo da na ovaj način možemo vrlo kvalitetno i riješiti veliki broj ovih evakuisanih lica. Naravno, pri tome ćemo voditi računa o njihovim specifičnim potrebama. Neki od njih su u fazi izgradnje kuća i mi ćemo se potruditi da, mi ćemo ustvari osigurati sredstva za završetak tih njihovih kuća. Neki možda imaju sredstva, pa im nešto nedostaje za kupovinu stana. I za to smo spremni da se uključimo. Dakle, ne želimo samo posmatrati kao nakon majskih poplava: “Dajte da isplatimo pare nekome, on će to nešto da radi s tim..“, nego i ta je mogućnost isplate finansijskih sredstava, ali i na druge načine“, navodi načelnik.

Opština je osigurala i novčana sredstva za trajni smještaj porodica koje su ostale bez kuća:

„Pa evo, Općina Kakanj je predvidjela za elementarne nepogode 100.000 maraka, imamo budžetske rezerve 60.000, to je 160.000. Javilo nam se već Ministarstvo izbjeglica i raseljenih lica Federacije sa namjerom da 100.000 maraka intervenišu za ove potrebe, tako da ja očekujem da neće biti problem finansijske prirode.“

Geolozi iz Tuzle i Sarajeva su predstavili prvi zvještaj o situaciji nakon pomjeranja klizišta.

„Trenutno na području Bara nema pomjeranja masa, s tim, ono što nas brine je desni bok klizišta gdje postoje te pukotine u čeonom dijelu koje u novim uslovima mogu aktivirati pokretanje novih masa iz tog desnog boka koji je trenutno nepokrenut, nalazi se naselje, koje je na našu preporuku iseljeno, evakuisano, i čitava situacija stavljena pod kontrolu“, naveo je geolog Izet Žigić.

Geolozi su predložili i rješenja:

„Sigurno će biti kratkoročne mjere stavljane pod potpuni geološko-geodetski monitoring, obilježavanje terena, i ono što bi bilo dugoročno – uspostavljanje trajnog monitoringa i naravno određena istraživanja s izradom projekta sanacije koji bi ovu padinu, ovaj čitav kompleks odlagališta dovela u stabilno stanje“, rekao je Žigić.

XS
SM
MD
LG