Dostupni linkovi

Nakon Bajića u Hrvatskoj više nema nekažnjivih


Mladen Bajić
Nakon tri mandata, nakon punih 12 godina, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić odlazi sa svoje funkcije. Postavljen u vrijeme Račanove vlade lijevog centra, preživio je dvije Sanaderove HDZ-ove vlade i jednu HDZ-ovu vladu Jadranke Kosor, i sada će ga vladajuća Kukuriku koalicija lijevog centra zamijeniti jednim od njegovih najbližih suradnika, aktualnim ravnateljem Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Dinkom Cvitanom. Istražili smo - kakvo nasljeđe ostavlja za sobom.

U hrvatskoj javnosti podijeljene su ocjene oko rezultata 12-godišnje ere glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Dok će jedni reći kako je upravo on na optuženičku klupu doveo Ivu Sanadera i Branimira Glavaša, pomogao u uhićenju Ante Gotovine pa mu je na tome zahvalila i Carla del Ponte, nakon par desetaka godina šuškanja i nagađanja razotkrio u akciji „Indeks“ korupciju na fakultetima itd., drugi će reći da je Državno odvjetništvo pod njegovom upravljačkom palicom funkcioniralo „ziheraški“ i reagiralo tek kada bi neki moćnik postao „bivši“ i pao u političku nemilost.

Međutim, politički analitičar Ivan Rimac za RSE upozorava na dva po njegovom sudu za hrvatsko društvo najznačajnija rezultata - u Hrvatskoj više nema nekažnjivih i - zahvaljujući Bajiću - poraslo je povjerenje u nezavisnost pravosuđa. „Nakon 12 godina mandata Mladen Bajić je dokazao da je moguće stručnošću se održati na nekoj poziciji, uz sve promjene vlasti, što je veliki napredak u našem shvaćanju kriterija sposobnosti i podobnosti u nekom poslu,“ kaže naš sugovornik.

„Sa druge strane, razina optuženih u njihovim bivšim ili sadašnjim političkim pozicijama pokazala je da u ovoj državi ne postoji nedodirljivi sloj. I – što je najvažnije za reći - njegovo djelovanje u ovih 12 godina je više od bilo čega drugog dalo dojam da je pravosudni sustav – neću reći samo sudstvo, nego cijeli pravosudni sustav - ipak nezavisni dio vlasti u ovoj zemlji, a ne nešto što je pod diktatom politike.“

No, neće svi o Bajiću govoriti samo pohvalno. Ana Raić – Knežević , predsjednica Zbora novinara sudskih izvjestitelja pri Hrvatskom novinarskom društvu – ono što bi se pučki reklo - zbora novinara „crne kronike“ priznaje mu u izjavi za naš radio da je uspio ustrojiti Državno odvjetništvo, i to je jedna od dvije pohvale na njegov račun. Koja je druga?

„Gospodin Bajić je apsolutno postavio jedne standarde koje vrijedi pozdraviti, međutim u sve što je kretao, kretao je presporo, sa previše taktiziranja. I to je ovu zemlju – kada pogledamo milijune koji se vrte iza tih optužnica – jako puno stajalo, i to je ono što mu osobno i kao građanka i kao novinarka zamjeram.“
Rimac podsjeća da nasljeđe ili ostavština nekog dužnosnika u demokracijama uvijek mogu biti ugrožene, ali naglašava da Bajićevo nasljeđe ostavlja u svijesti građana trajno sjećanje i trag – kako stvari mogu i trebaju izgledati.

„Stoga će negiranje tih dosega biti puno teže, nego u slučaju da mi te dosege nismo doživjeli. To će naravno stavljati i smjernice i determinante rada nove osobe koja preuzima tu dužnost. Ja se nadam da će ona u potpunosti opravdati očekivanja javnosti da nastavi istim putem, i da nam nastavi priskrbljivati isti dojam o našem pravosuđu i o tome kako nitko nije izvan zakona.“

Sabor bi Bajićevog nasljednika na mjestu glavnog državnog odvjetnika trebao imenovati u petak. Kako bi se održalo kontinuitet institucije, a vjerojatno i zbog sigurnosnih razloga, Bajić – prema zakonu – odlazi na mjesto jednog od zamjenika glavnog državnog odvjetnika.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG