Dostupni linkovi

Nema naknade za porod mimo roka


Zakon nije po mjeri udruženja višečlanih porodica
Zakon nije po mjeri udruženja višečlanih porodica

Novi Zakon o dječijoj zaštiti kojim bi se uvela naknada od 405 konvertibilnih maraka za nezaposlene porodilje sutra bi se trebao naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Ipak ovaj Zakon nije po mjeri udruženja višečlanih porodica, ali ni nezaposlenih majki koje traže da pravo na naknadu imaju sve nezaposlene majke, a ne samo one koje će se poroditi od trenutka stupanja na snagu novog zakona.

Anja Kostić iz Banjaluke nezaposlena je majka četvoromjesečne bebe. Kaže da joj država ništa ne pruža, te ističe da bi usvajanjem ovog Zakona takođe ostala uskraćena za primanja od 405 maraka mjesečno, samo zato što se, kako kaže, nije porodila na vrijeme. Zato traži da se novi Zakon o dječijoj zaštiti doradi.

"Mi samo tražimo da onaj ostatak od kada oni donesu Zakon, znači od decembra, da se isplaćuje do 12 mjeseci starosti bebe ili 18 mjeseci kod treće bebe ili blizanaca", kaže Kostić

Svoje nezadovoljstvo njih nekolicina iskazala je u nedelju mirnim protestom ispred entitetske skupštine u Banjaluci, poručujući narodnim poslanicima da razmisle o već rođenoj djeci mlađoj od godinu dana, koja bi usvajanjem ovog Zakona ostala bez prava na dodatak.

A sam prijedlog za donošenje novog Zakona o dječijoj zaštiti prije dvije godine je iniciralo Udruženje roditelja sa četvoro i više djece 4+, sakupivši više od 13.000 potpisa na peticiji.

Predsjednik Udruženja Jovan Radovanović kaže da uprkos tome nisu bili uključeni u pravljenje novog Zakona i da ništa od njihovih zahtjeva nije uvaženo.

"Tražili smo da se ukine cenzus i da svako djete ima pravo na dječiji dodatak u iznosu od 100 maraka, to nije uvaženo. Dobra je ova mjera za nezaposlene majke, ali i tu tražimo da se to doradi kako bi naknadu dobile i majke čija su djeca rođena u ovoj godini. Takođe, mi nismo bili uključeni u izradu ovog novog Zakona, a imamo i mišljenje stručnjaka da ovaj Zakon nije dobar", kaže Radovanović

Nezadovoljni postojećom verzijom Zakona iz Udruženja 4+ predlažu svoja rješenja.

"Mi predlažemo da mjera nadoknade za nezaposlene majke ide kao Uredba, a da se Zakon povuče iz procedure i da ide u javnu raspravu i da se ponovo razmatra, jer su mnoge odredbe ostale iste, poput dječijeg dodatka za treće, četvrto i peto dijete koji je i dalje tridesetak maraka uz uslov da primanja po članu porodice ne prelaze oko 90 konvertibilnih maraka", kaže Radovanović

Čija su naša djeca
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:07 0:00

Iz Vlade Republike Srpske poručuju da je Zakon dobar i da će smanjiti jaz između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, pa tako predsjednica Vlade Željka Cvijanović kaže:

"Jako nerealno izgleda da vi kažete da će neki zakon stupiti na snagu 2018. godine a da će obuhvatiti korisnike koji su u konkretnom slučaju porodilje koje su se porodile 2016. godine. Onda će neko reći zašto nije 2015. godine, a onda će neko reći zašto nije od postanka Republike Srpske."

Iz Udruženja porodica sa četvoro i više djece probaće svoje ideje da proguraju kroz skupštinske odbore, iako imaju malo vremena, jer je sjednica na kojoj će se raspravljati o novom Zakonu o dječijoj zaštit zakazana za utorak, kada će i nezadovoljne porodilje ponovo doći pred Narodnu Skupštinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG