Dostupni linkovi

Najviše Oskara po prvi put filmu van engleskog govornog područja


Južnokorejski film "Parazit" nagrađen je Oskarom za najbolji igrani film, što je prvi put u istoriji da glavnu nagradu ponese ostvarenje izvan engleskog govornog područja.

Rene Zelveger (Renee Zellweger) dobila je priznanje Akademije za film za glavnu žensku ulogu u filmu "Džudi" o Džudi Garlad (Judy Garland), a Hoakin Finiks (Joaquin Phoenix) "Oskara" za glavnu mušku ulogu u filmu "Džoker" (Jocker).

Bred Pit (Brad Pitt) i Lora Dern (Laura Dern) osvojili su nagrade za najbolje sporedne uloge, za filmove "Bilo jednom u Holivudu" (Once Upon A Time in Hollywood) i "Priča o braku" (Marriage Story respectively).

Neuspeh favorita

Film "Parazit” je osvojio ukupno četiri Oskara. Proglašen je i najboljim stranim filmom, nagrađen je i za najbolji scenario, a njegov režiser Bong Džun Ho (Bong Joon-ho) za režiju. Tri nagrade Akademije za film pripale su filmu "1917" - za fotografiju, vizuelne efekte i montažu zvuka, dok su "Bilo jednom u Holivudu" i "Izazivač: Le Mans '66" osvojili po dva priznanja.

Tako je "Parazit" ostavio iza sebe po broju nagrada favorizovana ostvarenja poput "Džokera" Toda Filipsa (Todd Phillips), koji je imao 11 nominacija, zatim filma "1917", film britanskog reditelja Sema (Sam) Mendeza, sa 10 nominacija, isto kao i "Bilo jednom u Holivudu" Kventina (Quentina) Tarantina.

Među favoritima je bio i "Irac" (Irishman) reditelja Martina Skorsezea (Scorsese), koji je 2007. nagrađen za film "Pokojni". Ovo je inače bila deveta nominacija za Skorsezea u kategoriji najbolji reditelj.

Satira iz Južne Koreje

Najuspešniji ovogodišnji film, koji dolazi iz Južne Koreje, imao je šest nominacija.

Reč je o društvenoj satiri o dve međusobno povezane porodice iz različitih društvenh slojeva u Seulu - jedna živi u siromaštvu u suterenu, a druga u bogatstvu u velikom domu.

Članovi siromašne četvoročlane porodice spletkarenjem se uvlače u bogatiju i u upadaju u neočekivane incidente.

Ova priča ukazuje na problem klasne podvojenosti i sve izraženiji problem socijalnih nejednakosti.

Film je postigao je ono što nije uspelo nijednom drugom titlovanom ostvarenju u devedeset dvogodišnjoj tradiciji dodeljivanja nagrada "Američke filmske akademije".

Ekipa "Parazita" zahvalila je članovima Akademije zbog ove istorijske odluke, ali i domaćoj filmskoj publici, bez koje, kako su naveli, ne bi bili na podijumu.

Producent filma Parazit Kvak Sin Ae (Kwak Sin-ae), koji je primio nagradu, rekao je da je "ostao bez teksta".

On je dodao da nije mogao ni da zamisli da će se ovo dogoditi i da misli da je ovo istorijski trenutak.

"Osećam kao da ću se probuditi i shvatiti da je sve ovo san. Osećaj je nadrealan", rekao je režiser Bong Džun Ho (51).

"Pisati scenario je uvek prilično usamljen process. Mi nikada ne reprezentujemo naše zemlje, ali ovo je prvi Oskar za Južnu Koreju," kazao je Bong.

"Najradije bih nabavio motornu testeru, prerezao ovog Oskara na pet delova i podelio ga s vama", dodao je južnokorejski reditelj.

Kazao je da je u školi proučavao filmove Martina Skorsezea, ističući da je Tarantino na svoju listu stavljao njegove filmove, dok ljudi u SAD-u nisu znali za njih. "On je ovde. Kventine, volim te!"

Među najpoznatijim prethodnim Bongovim filmovima su "Okja" (2017), "Ledolomac” (Snowpiercer iz 2013) i "Sećanja na ubistvo" (2003).

Među nominovanim za najbolji film bili su i: "Izazivač: Le Mans '66" Džejmsa Mangolda (James), "Irac" Martina Skorsezea, crnohumorna priča o Hitleru "Jojo Rabbit" Taike Vaititija (Waititi), "Džoker" Toda Filipsa, "Male žene" Grete Gervig (Gerwig), "1917" Sema Mendesa i "Bilo jednom u Holvudu" Kventina Tarantina.

Finiks: Dati glas onima koji ga nemaju

Ovo je drugi put da je "Džoker" dobio Oskara, nakon što je posthumno dodeljen Hitu Ledžeru (Heath Ledger) 2009. godine za istoimenu sporednu ulogu u filmu "Vitez tame”.

Finiks je, zamolivši okupljene da mu ne aplaudiraju, poslao emotivnu poruku o stanju u kojem se nalazi svet i rekao da glumci imaju moć da "daju glas onima koji ga nemaju", a govorio je i o pravima životinja, okolini i seksizmu.

U konkurenciji za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu bili su i Leonardo Di Kaprio (Caprio) za film "Bilo jednom u Holivudu", Antonio Banderas za španski film "Tuga i slava", Adam Drajver (Driver) za ulogu u filmu "Priče o braku" i Džonatan Prajs (Jonathan Pryce) za ulogu pape Franje u biografskom filmu "Dvojica papa".

Zelvegerova je odala počast Džudi Garland, koje je bila nominovana za "Oskara" dva puta tokom pedesetih i šezedesetih.

Ona je rekla da Garlandova nije dobila ovu nagradu u svom vremenu, ali da je ovo trentutak koji predstavlja proslavu njene ostavštine.

U konkurenciji za ovu nagradu bili su i Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) za ulogu u "Priča o braku", Saoirse Ronan za film "Male žene", Šarliz Teron (Charlize Theron) za ulogu bivše novinarke Foks Njuza (Fox News) Megin Keli (Megyn Kelly) u "One su bombe" i Sintija (Cynthia) Erivo za ulogu u filmu "Harijet" (Harriet) o američkoj aktivistkinji protiv robovlasništva Harijet Tubman.

Pitova kritika Senata

Bred Pit je kritikovao način na koji je sproveden proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa.

"Rekli su mi da imam samo 45 sekundi ovde, što je 45 sekundi više nego što je Senat dao Džonu (John) Boltonu ove sedmice", rekao je Pit i dodao da bi režiser Kventin Tarantino možda mogao da napravi film o tome da bi "odrasli na kraju uradili pravu stvar".

Republikanski senatori glasali su protiv toga izvođenja novih svedoka i iznošenja dodatnih dokaza, uključujući svedočenje Boltona, bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Pit je potom zahvalio svom kolegi iz Tarantinovog filma Leonardu Di Kapriju i setio se svog puta do zvezdanih visina Holivuda.

Lora Dern je dobila "Oskara" dan pre svog 53. rođendana, za ulogu advokata za razvode u filmu "Priča o braku"

Zahvalila je roditeljima Dajen Led i Brusu Dernu, koji su takođe bili nominovani za nagrade "Filmske akademije", rekavši da su oni njeni heroji.

Američka akademija prisetila se i velikana filmske umetnosti koji su preminuli u prethodnoj godini, među njima i filmskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga.

Kako piše "Gardijan" (Guardian), ostaju brige i kontroverze oko dodele Oskara, kao što je proglašenje pogrešnog pobednika 2017. čitanjem pogrešne koverte.

"To je klub sujetnih belih muškaraca. Međutim, trijumf ‘Parazita’ je mnogo učinio na suprostavljanju tom trendu: to je nagoveštaj promena," konstatuje "Gardijan".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG