Dostupni linkovi

CERN: Postigli najvišu ikad izmjerenu temperaturu


CERN
CERN
Znanstvenici koji rade na projektu LHC pokušavaju stvoriti uvjete koji su vladali netom nakon Velikog praska. Tako su probili rekord i postigli najvišu temperaturu ikad zabilježenu u nekom eksperimentu.

Fizičari u CERN-u koji rade na projektu LHC (Large Hadron Collider) probili su rekord u postizanju najviše temperature ikad izmjerene (a koju je stvorio čovjek), koja je 100.000 puta veća od one u unutrašnjosti Sunca.

Naime, kako piše Daily Mail, znanstvenici su sudaranjem iona olova stvorili vruću subatomsku juhu na temperaturi od 5,5 trilijuna Celzijevih stupnjeva, što je najviša temperatura ikad zabilježena u nekom eksperimentu. Stari rekord bio je čak oko 40 posto manje topao nego ovaj, a postavili su ga znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija Brookhaven u New Yorku razbijanjem iona zlata.

Znanstvenici iz CERN-a nadaju se da bi im ovo postignuće moglo dati uvid u uvjete koji su se razvili neposredno nakon Velikog praska. Oni, naime, smatraju da u tom trenutku kvarkovi i gluoni, osnovni gradivni blokovi materije, nisu bili zatočeni unutar složenih čestica poput protona i neutrona, kao što su danas. Umjesto toga, slobodno su se kretali u stanju materije poznate kao 'kvark-gluon' plazma.
XS
SM
MD
LG