Dostupni linkovi

Najmlađi u akciji darivanja: Moja kosa, tvoja kosa


Akcija doniranja kose za djecu oboljelu od raka
Akcija doniranja kose za djecu oboljelu od raka

Da su i najmlađi svjesni šta znači biti human pokazale su učenice Osnovne škole iz Hadžića kod Sarajeva koje su darovale svoju kosu za izradu perika namijenjenih djeci oboljeloj od raka.

Lejla Prguda ima devet godina i zna šta znači pomoći drugom. Ova djevojčica skromno govori o tome da je odluku donijela sama kada joj je starija sestra rekla da će u školi biti akcija darivanja kose za djecu oboljelu od raka.

"Moja kosa je bila duga 34 cm. Voljela sam svoju kosu, ali kada sam čula da se može donirati rekla sam mami da ja to želim uraditi".

Akcija koju je pokrenuta u ovoj osnovnoj školi trajat će godinu dana, no mnoge djevojčice su odlučile da ne čekaju, nego da se ošišaju u prvim danima akcije i svoju kosu daruju.

Učenica Amina Bešo kaže kako se pridružila akciji svjesna šta jednoj djevojčici znači kosa.

Akcija "Moja kosa, tvoja kosa" udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" organizovana je u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, a kada je čula za tu akciju, Esma Šehić, nastavnica matematike i fizike, dobila je ideju da se ona održi baš među osnovcima.

"Najviše donatora kose su male djevojčice do petog razreda. U oktobru planiramo još jednu ovakvu akciju. Pozvali smo i starije djevojčice da sačuvaju svoju kosu i da i one daruju za pravljenje perika".

U svakoj do sada održanoj akciji od 100 do 150 ljudi odlučilo je darovati kosu. Do sada su izrađene 23 perike za djevojčice koje su izgubile kosu zbog hemoterapije, a za jednu periku potrebna je kosa šestero ljudi. Najmlađa korisnica perike ima tri godine, a najstarija 18.

Akcija ima smisla i ako samo jednom bolesnom djetetu izmami osmijeh na lice, poručuju organizatori.

Nakon završetka projekta nastaviće se sa izradom perika za djecu u BiH, s naglaskom na angažman novih vlasuljara koji su prošli obuku. Osim toga, usluge vlasuljarske radionice biće ponuđene svim ljudima koji su pretrpjeli gubitak kose zbog raznih oboljenja ili stanja, te široj javnosti u BiH, regionu i unutar krovne organizacije „Childhood Cancer International“ na nivou Europske unije.

VIDEO: 'Moja kosa – tvoja kosa' možete preuzeti preko opcije 'Direktan link' ili 'Embed'

XS
SM
MD
LG