Dostupni linkovi

Ugrožena bezbednost u Egiptu, nemiri se nastavljaju(Fotogalerija: protesti u Egiptu, 29. i 30. januar 2011)

Predsednik Egipta Hosni Mubarak sastao se u nedelju sa visokorangiranim vojnim zvaničnicima, dok su demonstranti tražeći njegov odlazak sa vlasti već šesti dan protestovali na egipatskim ulicama.

U centru Kaira u nedelju su se okupile hiljade demonstranata protiv tridesetogodišnje vladavine Mubaraka, protestujući zbog nezaposlenosti, siromaštva i zahtevajući slobodu izražavanja.

Nedelja je u Egiptu prvi radni dan u sedmici, ali je bankama i školama naređeno da ostanu zatvorene zbog nasilja.

U proteklih nekoliko dana prema podacima agencije Frans pres, u demonstracijama je do sada poginulo 111, a povređeno je više od 2000 ljudi. Televizija Al Džazira, kojoj je u nedelju zabranjen rad u Egiptu, pominje najmanje 150 poginulih.

Protesti u nedelju slede nakon noći pune pljački i vandalizma u Kairu i drugim većim gradovima, pošto policije gotovo da nema na ulicama.

Rulje su pljačkale prodavnice, banke, zlatare, a lopovi su u Nacionalnom muzeju u Kairu oštetili i dve mumije iz vremena faraona.

Vojska je pozvala narod da se sam zaštiti od pljački, te su se organizovali civili čuvari kvartova naoružani šipkama da štite stanovnike od brojnih huligana koji pljačkaju radnje i stanove.

Izveštava se o hiljadama zatvorenika koji su pobegli iz zatvora širom Egipta nakon sukoba sa stražarima.

Vojska je izvedena na ulice da zameni policijske snage koje su razbesnele javnost koristeći vatreno oružje i suzavac da uguše poroteste.

Sad Zaghloul, glavni urednik lista "Alborsa" sa sedištem u Kairu, rekao je za RSE da su Egipćani pozdravili ovu promenu, ali da čekaju da vide šta će se sledeće dogoditi.

"Vojska je prisutna ovde u Kairu, ali i dalje nije bezbedno u mnogim mestima," kazao je Zaghloul u nedelju. "Ali, mislim da vojska daje sve od sebe da pokrije sva mesta i čini mi se da svi ovde očekuju vesti o novoj vladi i uverenja da postoji bezbednost."

Kako javlja agencija Asošiejted pres, nekoliko minuta pre početka policijskog časa u nedelju, najmanje dva borbena aviona nadletelo je centar Kaira gde se okupilo više hiljada demonstranata.

Pozivi na uzdržanost

Mubarak je pokušao da umiri narod promenama u vladi, gde je u subotu zamenio premijera, i prvi put od kada je na vlasti imenovao potpredsednika države.

Na mesto potpredsednika postavio je svog bliskog saradnika, šefa obaveštajne službe generala Omara Sulejmanija, a za novog premijera ministra avijacije generala Ahmada Safika, koji uživa dosta veliki ugled među stanovništvom.


(Fotogalerija: Protesti u Kairu, 28. i 29. januar 2011)

Nasilje u Egiptu izazvalo je zabrinutost međunarodne zajednice. Palestinske vlasti su zatvorile granični prelaz sa Egiptom, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u nedelju novinarima da "s pažnjom" posmatra razvoj događaja, sa ciljem da se održi "stabilnost i bezbednost" u regionu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, govoreći na samitu Afričke unije, pozvao je na uzdržavanje od nasilja u Egiptu i poručio političkim liderima svuda u svetu da izvuku pouku iz trenutnih događanja.

"Širom sveta lideri moraju pažljivo i iskrenije da osluškuju glas naroda, njihove težnje, promene i nade za bolju budućnost," kazao je on.

Istaknuti egipatski opozicionar, bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju i nobelovac Mohamed El Baradej, ocenio je da su Mubarakove promene u vladi nedovoljne i ponovo pozvao dugogodišnjeg šefa države da ode "što pre, za dobrobit Egipta".

Mubaraku su solidarnost izrazili saudijski i palestinski lideri. Američki predsednik Barak Obama je ponovo pozvao Mubaraka da sprovede reforme i da pokaže uzdržanost.

U zajedničkoj izjavi, lideri Francuske, Nemačke i Velike Britanije pozvali su egipatske vlasti da počnu "proces promena" i da izbegnu upotrebu sile.
XS
SM
MD
LG