Dostupni linkovi

Najezda "štetočina" sa Krima i istoka Ukrajine


Žena sa vrpcama svetog Juraja, Kostjantjnivka, istok Ukrajine, april 2014.
Žena sa vrpcama svetog Juraja, Kostjantjnivka, istok Ukrajine, april 2014.
Autor: Daisy Sindelar (Prevela: Ena Stevanović)

Vrpca Svetog Juraja je sveprisutna pojava među proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini zbog koje su ruske pristalice zaradile vrlo neprijatan nadimak.

Kako proruski separatisti i dalje stežu pojas oko istočne Ukrajine, ljutiti Ukrajinci su im nadili nadimak koji objedinjuje sve što Ukrajinci osjećaju prema ovim rojevima neželjenih štetočina koje nazivaju „koloradima“.

Ovaj izraz je skraćenica za bube sa Kolorada, invazivne insekte koji napadaju biljke i koji su najveća štetočina za sve vrtlare i poljoprivrednike širom svijeta.

Koloradskije žuki, kako Ukrajinci nazivaju ove punašne šestonoge bube, su prepoznatljive po svojim narandžasto-crnim prugama.

U tome one značajno podsjećaju na narandžasto-crnu vrpcu Svetog Juraja, simbol ruskih junaka koji je postao obavezan modni dodatak ruskih separatista koji su okupirali zgrade vlade u gradovima kao što su Donjeck i Sloviansk.

Vrpca, koja se obično povezuje sa veteranima Drugog svjetskog rata, je ponovo postala simbol patriotizma za vrijeme ruske vojne aneksije Krima i nastavkom ruskog obračuna sa Ukrajinom.

RIA Novosti su ove sedmice izvijestile da je oko 100 hiljada vrpci Svetog Juraja distribuirano „širom svijeta“ uoči 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom kojim se obilježava 69 godina od završetka Drugog svjetskog rata.

Proruski separatisti u Ukrajini koji nose neoznačene uniforme i negiraju bilo kakve formalne veze sa ruskom vladom koriste narandžasto-crnu vrpcu kao svojevrsni pokazatelj lojalnosti Kremljinu.
Kolorado buba i vrpca svetog Juraja
Kolorado buba i vrpca svetog Juraja
Kada su separatističke snage početkom ovog mjeseca prvi put ušle u istočnu Ukrajinu, mnogi su zavezali jednu ili više vrpci svetog Juraja oko svojih bicepsa ili su ih zakačili za jakne, što je Kremljin iskoristio da prikaže trenutne nemire u Ukrajini kao herojske borbe slične onima iz Drugog svjetskog rata u kojima se narod bori protiv „fašističkih“ utjecaja koji dolaze iz Kijeva i zapadne Ukrajine.

Više od prolazne sličnosti

Međutim, nisu samo vrpce navele ukrajinske lojaliste da povuku paralelu sa kolorado bubama. Za postsovjetsku generaciju su ovi destruktivni insekti također sinonom za imperijalističke zavjere i invazije.

Bube koje su se navodno prvi put pojavile u američkoj saveznoj državi Nevada, ne u Koloradu, su se prvi put pojavile na sovjetskom teritoriju tijekom Drugog svjetskog rata kada se vjerovalo da su ih američki vojnici nehotice prenijeli u Europu.

Zemlje Varšavskog pakta su, u strahu od nestašice hrane, navalu ovih proždrljivih autsajdera smatrali CIA-inom zavjerom čiji je cilj uništiti sovjetsku poljoprivredu.

Dužnosnici su pokrenuli regionalnu kampanju uništavanja pomenutih insekata koje su koristili na propagandnim posterima i učenicima su davali zadatak da ih sakupljaju i utope u kantama benzina ili alkohola.

S novim naletom „kolorado buba“, mnogi Ukrajinci su kreirali svoje vlastite kampanje u sovjetskom stilu, stvarajući online plakate kojima upozoravaju korisnike portala na trenutnu „distribuciju“ buba na Krimu, u Hakrovu i Donjecku prikazujući bubu kako veselo gricka zelenu biljku.

Reklama za insekticid koja se trenutno prikazuje na Kanalu 5 koji je u vlasništvu ukrajinskog predsjedničkog kandidata Petra Porošenka je izmamila smiješak na licima mnogih Ukrajinaca svojim obećanjem da će istrijebiti kolorado bube „na licu mjesta“ iako su u ovom slučaju neprijatelj doista bube koje su i dalje velika prijetnja za ukrajinske poljoprivrednike.

Neki promatrači su čini se mirno podnijeli ovaj nadimak. Analitičar iz Moskve Grigorij Trofimčuk je prekorio ruske propagandiste za korištenje vrlo teške oznake kao što su „fašisti“.

On ih je pozvao da umjesto toga koriste „laganu“ ironiju, sugerirajući da ukrajinski nacionalisti sa svojim crveno-crnim znakovljem imaju više od prolazne sličnosti sa drugom vrstom insekta, a to je svitac koji, kako Trofimčuk vragolasto napominje, „ima kanibalističke sklonosti“.
XS
SM
MD
LG