Dostupni linkovi

Pariz i London najbolji sveučilišni gradovi svijeta


Sorbona, Pariz
Najbolji grad za studiranje je Pariz. Slijedi potom London, a među deset najboljih sveučilišnih gradova još su četiri iz Evrope, dva iz Australije, po jedan iz SAD i Kanade.

Istraživanje je provedeno među međunarodnim studentima, a u razmatranje su uzimani gradovi koji imaju više od 250 tisuća stanovnika, te se u njima nalaze dva ili više vrhunskih sveučilišta.

Pariz i London koji su, prvi i drugi, dijele tek 13 poena. Bitanski glavni grad ima čak i više vrhunskih koledža, poput Imperial Collega ili King's Collega, ali je i školarina uistinu visoka.

Dok će godinu studija strani student u Parizu platiti 1.000 funti, u Londonu, pogotovo ako dolazi iz države koja nije članica EU, platiti će 20.000 funti.

Ipak, sigurno je da vrhunska sveučilišta daju vrhunska znanje, pa su perspektiva i napredak u karijeri mnogo izvjesniji.

U Londonu 40 sveučilišta

Gradonačelnik Londona Boris Johnson nije propustio reći kako je i više nego obradovan rezultatatima istraživanja, naglašavajući kako u Lonodnu ima 40 sveučilišta, 400.000 studenata, više muzeja nego u Parizu, i još su besplatni, dvostruko više knjižara nego u New Yorku.

"U Londonu je manje kišnog vremena nego u Rimu“, zaključio je Johnson.

Naravno da su istraživači vodili računa i o kvaliteti života, što uključuje stopu kriminala i troškove svakodnevnog života, pa čak i cijenu hamburgera.

Organizacija Quacquarelli Symonds svake godine obavlja istraživanje o najbolje rangiranom sveučilišnom gradu u svijetu. Prvih deset su:

1. Paris, Francuska
2. London, Velika Britanija
3. Boston, SAD
4. Melbourne, Australia
5. Beč, Austrija
6. Sydney, Australia
7. Zurich, Švicarska
8. Berlin, Njemačka
9. Dublin, Irska
10. Montreal, Kanada
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG