Dostupni linkovi

Najbolji koncept budućnosti - inteligentni autoputevi


Ilustracija
Ilustracija
Holandska dizajnerska firma Studio Roosegaarde i Heleen Gerbert iz kompanije Heijmans, zadužene za infrastrukturne radove, su predstavili prvi prototip svog "pametnog autoputa".

Projekt je dobio nagradu za Najbolji koncept budućnosti organizacije Holandske nagrade za dizajn. Ideja bi trebala biti realizirana sredinom 2013. godine.

Korištenjem najnovijih tehnika i tehnologija tim želi izgraditi puteve koji su održivi, sigurniji i koji će biti u interakciji i sa vozačima i sa graditeljima.

Umjesto da se fokusiraju na automobile kako bi uveli inovacije u iskustvo tokom vožnje, Roosegaarde i Heijmans su odlučili da je došlo vrijeme da se inovacije prebace na same puteve.

Istraživanja o pametnom transportu su već dostupna nekoliko godina, a ove kompanije planiraju da unaprijede autoputeve sa novim dizajnom, kao što su ceste koje sjaje po noći, dinamične boje, interaktivna svjetla, trake sa prvenstvom uključivanja u saobraćaj te svjetla koja upozoravaju na vjetrovito vrijeme.

Ovaj sistem stvara ceste koje su interaktivne i koje komuniciraju sa vozačima uz pomoć svjetala, energije i saobraćajnih znakova koji se automatski adaptiraju na razne situacije u saobraćaju.
XS
SM
MD
LG