Dostupni linkovi

Najavljeni zakon o medijima u žiži javnosti


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Strahovanje da je ionako osporavana sloboda medija u Makedoniji dovedena u još veću opasnost prisutno je u novinarskim krugovima, kao posledica najavljenog zakona za elektronske medije, koji prema nekim spekulacijama, ima dosta sličnosti sa mađarskim zakonom, kritikovanim u Evropskoj uniji.

Komentarišući najavljeni zakon, predsednik Saveta za radiodifuziju Zoran Stefanoski za RSE kaže da uređivačka politika treba ostati u rukama samih medija. On ističe da je isto tako važno i da Savet za radiodifuziju poveća nezavisnost, a ne da se to dovodi u pitanje.

"Ne znam ko će šta pokušati da uradi, ali znam šta ćemo mi sprečiti. Može se menjati broj članova, može se promeniti ovlašćeni predlagač, ali ne dolazi u obzir da neka institucija, kao što je bilo rečeno parlament ili vlada, predlažu deo naših članova. To nikako ne smeju da rade centri politicke moći, to je poenta naše nezavisnosti", kazao je Stafanoski.

U Udruženju novinara Makedonije po pitanju ko će i kako regulisati rad medija i novinara, smatraju da je najbolji sistem samoregulacije.
Selmani: Samoregulacija znači da umesto država da utvrđuje pravila kako rade novinari i mediji.

"Samoregulacija znači da umesto država da utvrđuje pravila kako rade novinari i mediji, da to rade sami mediji, dakle novinari, vlasnici i da u tom procesu učestvuje i građanski sektor. U tom telu, koje ćemo mi formirati, učestvovaće ova tri partnera. Ono će na neki način štititi ljude, građane od neodgovornog ponašanja novinara",
kaže predsednik Udruženja Naser Selmani.

Ministar za transport i veze Mile Janakieski ističe da u novom zakonu, koji je još u izradi, neće biti nikakvih ograničavanja medija i da se on uopšte ne radi prema mađarskom. Eksperti navode da zasada nemaju uvid kako će izgledati zakon, ali ističu da je dobro što je ovo probudilo javnost.

Komunikolog Klime Babunski naglašava da se treba animirati stručna javnost, organizovanjem tribina i javnih rasprava.

"I ova prva reakcija stručne javnosti i zainteresovanih strana pokazuje da nije dovoljno što je tekst dostupan, nego nadležne institucije treba da učine demokratskijim proces donošenja zakona, kao i da imaju osmišljeniji niz potrebnih aktivnosti", kazao je Babunski.

U međuvremenu je račun A1 televizije ponovo blokiran, iako je prošle nedelje uvažena žalba televizije o odmrzavanju računa. Ovaj medij ponovo emituje vesti i žive emisije sa otvorenog prostora ispred zgrade makedonske vlade, a od ponedeljka uveče u vreme centralnog dnevnika televizije, tamo se okuplja i nekoliko stotina građana.

Zbog svega onoga sto se događalo u vezi sa ovom televizijom, svi međunarodni faktori su izrazili zabrinutost. Za vreme nedavne posete visokog američkog funkcionera Tomasa Kantrimena on je ponovio da je Vašington zabrinut zbog slobode medija i nezavisnosti sudstva u Makedoniji. Sloboda medija će biti jedno od očekivanih “teških” pitanja na razgovorima u sredu američkog potpredsednika Džoa Bajdena sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, koji se ovih dana nalazi u poseti SAD.
XS
SM
MD
LG