Dostupni linkovi

Najavljeni novi kulturni centar u Subotici izazvao burne reakcije


Subotica, ilustrativna fotografija
Subotica, ilustrativna fotografija

Nakon informacije objavljene u Politici i više lokalnih medija da je predsednik subotičke Skupštine Ilija Maravić najavio osnivanje posebnog “krovnog” kulturnog centra koji bi se bavio organizacijom svih kulturnih događaja u gradu, uz istovremeno gašenje postojeće Fondacije kulture “Danilo Kiš”, reagovalo je više stranaka, javnih ličnosti i građana, negodujući zbog takvog “centralističkog” koncepta kulturne politike, zbog gašenja Fondacije Danilo Kiš, ali i zbog najavljenog naziva novog centra koji bi, kako je rečeno, trebalo da nosi ime Brane Crnčevića.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa predsednik Skupštine grada Ilija Marović napominje da je oko tih izjava u stvari nastala jedna velika zabuna, te da je reč o praktično još nedorečenoj ideji o novom kulturnom centru. On kaže da je pogrešno interpretirano njegovo objašnjenje šta bi taj centar mogao raditi, te da ni Palićki filmski festval niti Festival dečijeg teatra, ili Dužijanca, kao ni druge kulturne manifestacije u gradu koje imaju dugu tradiciju, nisu ugroženi.

“Ideja je da se osnuje kulturni centar koji bi mogao da na tržištu ostvaruje sopstvene prihodem, što sada Fondacije ne može da radi. Dakle, ni slučajno nije cilj da se formira jedna krovna institucija koja bi se bavila organizacijom festivala kao što su Dezire, Palićki filmski festival, Festival dečijeg teatra, jer i da hoće, to su organizacije koje su dostigle jedan evropski i svetskui renome i mi smo ponosni što ih imamo. Ono što nedostaje je organizacija nekih drugih dešavanja u gradu, kao što je doček nove godine, Dan grada, novogodišni vašar, ili festival Omladina, koji nema organizatra. Grad za organizaciju tih i sluičnih događaja godišnje daje milionske iznose. Mi smo mišljenja da bi neka nova ustanova mogla da to radi na profitabilan način“, kaže Marović, navodeći da bi se, ukoliko bi se i osnovao takav centar, oko njegovog naziva, kao i programa rada i koncepta, morala postići saglasnost svih koji odlučuju o tome.

Na pitanje da li je neophodno menjati sadašnje ime Fondacije, budući da je Danilo Kiš na neki način simbol Subotice, Marović kaže da svakako nije.

„Da li će se išta dešavati u narednom periodu, veliki je znak pitanja. Što setiče imena, o tome ne odlučujem ja ni slučajno – ja sam, da tako kažem, ovde samo kao protočni bojler, koji prima i kanališe informacije i stara se da sve bude po zakonu. Naravno da se adekvatnene odluke o statutu, organizaiciji, o nazivu moraju doneti sa svim koalicionim partnerima. Ja lično nemam ništa protiv imena Damnilo Kiš. Ukoliko Fondacija Danilo Kiš ostane, a osnuje se i novi centra, tada bi on trebalo da ponese ime nekog poznatog književnika, pisca, kulturnog radnika…Ja ne znam ni zašto sam pomenuo ime Brane Crnčevića u svemu tome“, kaže Ilija Maravić.

Aleksandra Isakov, autorka inicijalnog članka u Politici o novom kulturnom centru, objavljenog nakon njenog razgovora sa predsednikom Skupštine grada, navodi da ne želi polemike oko toga, ali da stoji iza svakog navoda u svom tekstu.

XS
SM
MD
LG