Dostupni linkovi

Najavljene žalbe na raspodjelu sredstava za manjine


Ilustracija
Ilustracija
Nakon objavljivanja odluke o raspodjeli sredstava Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjinskih prava ne stišavaju se optužbe da je pola miliona eura podijeljeno u netransparentnoj i sumnjivoj proceduri, a članovima komisije se prijeti i krivičnim prijavama.

Komentarišući u četvrtak objavljenu odluku o raspodjeli budžetskih sradstava za afirmaciju prava i kulture manjinskih naroda Milan Radović iz NVO Građanska alijansa kaže da su se samo potvrdile optužbe koje je i do sada iznosio.

"Pa, evo nakon uvida u spisak, odnosno odluku Komisije Fonda za manjine vidimo da su u pitanju opet isti ljudi, opet iste organizacije kao i na dosadašnjim konkursima što najbolje oslikava i potvrđuje sve one činjenice na koje smo ukazivali sve vrijeme i koje je Državna revizorska institucija potvrdila i na kraju, evo vidjeli smo prije nekoliko dana da su ih iznijeli i sami članovi Upravnog odbora Fonda za manjine. Mi ćemo danas uputiti krivičnu prijavu protiv članova komisije koji su nezakonito diskvalifikovali Građansku alijansu i brojne druge organizacije pod izgovorom da se te organizacije ne bave manjinskim pravima već ljudskim pravima, što mislim da je najveća besmislica u istoriji ljudskih prava", naglasio je Radović.

U Fondu međutim tvrde da su sredstva raspoređena u transparentnoj proceduri i po zakonu. Predsjednik upravnog odbora Fonda Miroslav Marić kaže da su i do sada na račun upravnog odbora stizale brojne primjedbe od strane organizacija koje se smatraju oštećenim, ali dodaje da je on potpuno spokojan, iako se pominju i krivične prijave.

"To nam nije ništa novo. Podnošenje prijava je počelo prije nego što smo mi raspisali konkurs za ovu godinu. Jedna od tipičnih koja je u medijima dosta odjeknula je informacija da će određena NVO podnijeti podnijeti krivičnu prijavu i od tužioca tražiti da razjasni da li su ljudska prava i manjinska prava. Mislim da je svaka priča o ovome iluzorna. Oni slobodno mogu da podnesu krivičnu prijavu, međutim Skupština Crne Gore je formirala ovaj fond i dala mu jasne naznake, čime da se bavi, odredila posebnost manjinskih prava u svim njegovim kategorijama i dala te ingerencije tom upravnom odboru da radi u skladu sa normama koje je skupština dala", kaže Marić.

Radović: Ozbiljni propusti

Milan Radović je međutim kategoričan da je bilo ozbiljnih propusta i najvljuje da će se ta organzacija žaliti i Upravnom sudu.
Milan Radović
Milan Radović

"Zbog brojnih povreda zakona koje su izazvali članovi odbora i Fond za manjine donošenjem ovakve odluke. Radi se prije svega o tome da su povrijedili pravila postupka, da su nepotpuno utvrdili činjenično stanje. Recimo da sama ova lista koju su oni izbacili pokazuje da u dijelu gdje se navodi da su neki projekti bodovani ali nijesu dobili finansijsku podršku uslijed nedovoljnog broja bodova. Vidimo da postoje određeni projekti koji imaju značajno veći broj bodova nego što su projekti koje su oni u odluci naveli, odnosno kojima je odobren novac. To samo govori dokle se ide u toj samovolji. To je posljedica nepostupanja državnih institucija i samog tužilaštva", ističe Radović.

Kao i svake godine najviše novca iz budžetskih sredstava dobio je Srpski savjet, organizacija koja se bave afirmacijom prava i kulture te zajednice, iako se već duže vremena unutar tog korpusa vodi rasprava i o tome da li su Srbi u Crnoj Gori manjinski narod.

Pokret za promjene ranije je optužio vlast da preko fonda finansira "svoje satelite".

Najnovijom odlukom Fonda za manjine raspodijeljeno je pola miliona eura, a za taj novac konkurisalo je 211 organizacija sa ukupnom vrijednošću projekata od 2,5 miliona eura.

Ukupan budžet fonda je 750 hiljada eura.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG