Dostupni linkovi

Najavljene investicije: Šeici na partiji pola u Šumadiji


Velimir Ilić u Preljini
Šumadinci bi što pre trebalo da počnu da uče pravila drevne persijske igre polo, jer su, kako najavljuje ministar za građevinu Velimir Ilić, šeici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovani da u Preljini nadomak Čačka izgrade jedno od najmodernijih polo igrališta u Evropi.

Pompezno najavljivane, a nikad realizovane investicije, poput izgradnje fabrike duvana, pogona za izradu delova za ’’škoda’’ automobile, fabrike konditorskih proizvoda, otvaranja ’’Eriksonovog’’ postrojenja za sklapanje mobilnih telefona ili moderne marine na obalama jedva plovne Zapadne Morave, nisu obeshrabrile bivšeg gradonačelnika Čačka i sadašnjeg ministra da promoviše novi veliki projekat iza kojeg je stao – igralište za polo u Preljini. Ilić je pojasnio da će ulagači biti prebogati šeici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Oni žele da naprave veliki polo klub i predložili su da je najidealnija lokacija hipodrom u Čačku, koji bi bio jedan od najmodernijih u Evropi. Tu bi se pravili i veliki hoteli i mi smo im dali papire i svu dokumentaciju“, rekao je Ilić.

​Ovaj elitni kompleks trebalo bi, kako je navedeno, da nikne tik pored u korov zarasle parcele na kojoj je pre tačno deset godina planirano da se gradi fabrika duvana ’’Juropijen tobako’’. Temelje ove fabrike nalio je lično Velimir Ilić, ali dalje od toga se nije maklo.

Polo, ilustrativna fotografija
Polo, ilustrativna fotografija
Zbog toga su Čačani prilično sumnjičavi povodom najnovije ideje po kojoj će njihov kraj postati stecište svetske aristokratije, staležu kojem je polo sport najsvojstveniji.

„Mislim da su u Čačku rešeni svi problemi i od investicija nam je potreban još samo polo teren da se lepo zabavimo“, kaže potpredsednica čačanskog DS-a Mirjana Milenković.

Veljko Negovanović iz SPS, s druge strane, ističe da je svaka strana investicija u grad dobrodošla.

„Ako je to početak saradnje sa predstavnicima UAE, naravno da će oni investirati u ono što je njihov interes. Ako već žele da ulože, prretpostavljam da već imaju neke planove što se toga tiče.“

Za razliku od nekih drugih gradova, poput Inđije ili Kragujevca, gde lokalna rukovodstva rade sve kako bi privukli investitore i otvorili što više radnih mesta, u Čačku se već deceniju i po sve svodi na prazne priče i pravljenje potemkinovih sela, kaže novinar Aleksandar Arsenijević.

„Sve se svodi na najogoljeniji politički marketing koji oni koji malo više razmišljaju svojim glavama umeju da prepoznaju. Međutim, nažalost, većina građana to ne prepoznaje i zato Nova Srbija i Velimir Ilić već 15 godina imaju neprikosnovenu vlast u ovom gradu“, navodi on.
  • 16x9 Image

    Vladimir Nikitović

    U novinarstvu kao izveštač i reporter od 1994. Informativno-političkim novinarstvom bavi se od 1996. u redakciji čačanskog Ozon radija. Dopisnik Radija Slobodna Evropa od maja 2001. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG