Dostupni linkovi

Najavljena ekonomska saradnja Italije i BiH


Mario Monti
Mario Monti
Italijanski premijer Mario Monti poručio je kako podrška njegove zemlje Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropi neće izostati. Jedan od koraka mogla bi biti i ekonomska saradnja dvije zemlje koja je najavljena tokom Montijeve posjete.

Sastanak sa talijanskim premijerom trajao je duže nego što je planirano, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Dodao je da je to bilo s razlogom. Kako su prije svega obojica ekonomisti, najveći dio razgovora bio je vezan za realan život, napomenuo je Bevanda.

„Naše aktivnosti koje provodimo, ili koje su u zastoju, na našem putu ka Evropskoj uniji i NATO paktu – ja mogu izraziti veliko zadovoljstvo današnjim sastankom, zahvaliti se Republici Italiji, gospodinu Montiju i njegovim suradnicima na svoj pomoći, pozitivnom odnosu prema Bosni i Hercegovini, doprinosu koji je prisutan ne samo u bilateralnom odnosu, nego i u iskrenom odnosu na našem putu prema Evropskoj uniji“, izjavio je Bevanda.

Za talijanskog premijera Marija Montija jačanje bilateralne saradnja Italije i Bosne i Hercegovine, putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i NATO-u, zajednički je interes dviju država, i to u aktuelnom trenutku ekonomske krize.

„Zračne linije nema puno kilometara između Italije i Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i Italija, svaka na svoj način bori se sa krizom u kojoj se nalazimo. Naravno, to je bila tema našeg razgovora. Razgovarali smo o načinima kojima se borimo protiv svih ovih problema, protiv nezaposlenosti, šta uraditi da i jedna i druga zemlja pomognu svojim građanima da izađu iz ove krize. Razgovarali smo vrlo interesantno o bilateralnim temama, o putu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, prema NATO-u, te o temi koja je za sve nas jako bitna – o strategiji Evropske unije o stvaranju Jadransko-Jonske regije“, rekao je on.

Mjesto u evropskoj porodici

Premijer Monti je takođe procijenio da će Bosna i Hercegovina jednog dana obogatititi evropsku porodicu.

„Mi smatramo da je Bosna i Hercegovina vrlo bitna za proširenje Evropske unije i smatramo da može svojim posebnostima, svojim ljudima koji žive na ovom području, samo doprinijeti da Evropska unija kao jedna velika porodica bude još bogatija. Građani ove zemlje moraju prvo da riješe te neke interne probleme koje imaju među sobom. Jučerašnji susreti su dokazali da je to više nego moguće i da se trebaju orijentirati na ono što je pred nama, pokušati na neki način da stave u drugi plan prošlost i da zajedno idemo prema tom zajedničkom cilju, ne samo kad je u pitanju ova zemlja, nego i cijela regija, a to je prema Evropskoj uniji“, istakao je Monti.

Prelazak iz faze konflikta u jedan prisilan, a potom u normalan suživot, zahtjeva ekonomsku podlogu i zajednički napor da se stvore uslovi da se takvo nešto desi, poruka je talijanskog premijera:

„Naravno, Italija je tu, pomaže i pomagaće da se oba ova uvjeta realiziraju. Nedavno je u Bosni i Hercegovini oformljen i ured Konfindustrije u BiH, koji sigurno može pomoći da se u Bosnu i Hercegovinu iz Italije dovedu i novi investitori i novi projekti.“
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda

Talijanski premijer Mario Monti najavio je i skoro potpisivanje ugovora o ekonomskoj saradnji dvije zemlje. Naveo je i moguće sektore te saradnje.

„Ugovor o ekonomskoj suradnji između naše dvije zemlje praktično je pred potpisivanjem. U razgovoru sa predsjednikom Bevandom, on nam je nabrojao koji su to sektori gdje italijanski investitori mogu biti zainteresirani da uđu u Bosnu i Hercegovinu. Prije svega, Koridor Vc, autoput Jadransko-Jonski. Interesantan je i projekat koji se odnosi mostarski aerodrom, zatim, naravno, energetski sektor, a moram naglasiti da prisustvo italijanskih banaka, koje pokrivaju 30 posto ovdašnjeg tržišta, također može puno pomoći kad su u pitanju italijanski investitori i njihov dolazak na ove terene“, naveo je Monti.

Konkretni detalji ekonomskog ugovora između Italije i Bosne i Hercegovine biće poznati javnosti nakon potpisivanja, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

„Jednostavno se definiraju odnosi, a posebno suradnja regija. Gospodin Monti je maloprije rekao – Jadransko-Jonska inicijativa – koja je s naše strane bila zanemarena svih ovih godina, mislim da je to jedna strašna šansa da se regije povezuju normalno. Država je uvijek prezent, ali regionalna suradnja je sve ono što regionalna suradnja donosi.“
XS
SM
MD
LG