Dostupni linkovi

Najavljen štrajk u devet jamskih rudnika


Iz senjskog rudnika
Iz senjskog rudnika

Svih 4.100 radnika iz devet jamskih rudnika uglja u Srbiji stupiće u štrajk zbog toga što Elektroprivreda Srbije ne poštuje dogovor o preuzimanju proizvedenog uglja, koji je ranije postignut sa ministrom Aleksandrom Antićem, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Štrajk će početi 25. januara, ukoliko se do tada trajno ne reši problem plasmana uglja iz “Resavice” domaćim termoelektranama, zbog čega rudari zahtevaju hitan sastanak sa ministrima rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, privrede Željkom Sertićem i finansija Dušanom Vujovićem.

Nezadovoljstvo rudara izazvano je izbegavanjem Elektroprivrede Srbije da prvi put u poslednjih 45 godina potpiše ugovor o kupovini uglja od rudnika sa jamskom eksploatacijom, čime je ugroženo njihovo poslovanje.

Nebojša Milenković, predsednik Glavnog odbora sindikata jamskih rudnika, kaže za Radio Slobodna Evropa da je postojao dogovor sa ministrom energetike Čedomirom Antićem o preuzimanju njihovog uglja, ali da on nije ispoštovan.

“Termoelektrana ‘Morava’ je projektovana da preuzima ugalj iz podzemne eksploatacije i da na taj pogon radi, a nama je to do sada bio siguran plasman i obezbeđivanje finansijskih sredstava za funkcionisanje javnog preduzeća. Samim tim što nemamo potpisan ugovor sa Elektroprivredom Srbije i što se naš ugalj ne preuzima za termoelektrane, mi ostajemo bez sredstava za funkcionisanje jer nećemo imati kome da prodamo ugalj”, kaže Mienković.

U sindikatu rudara strahuju da sadašnja situacija predstavlja uvod u postepeno zatvaranje rudnika sa jamskom eksploatacijom uglja i gašenje njihovih radnih mesta.

“Zbog bahtog ponašanja direktora EPS, koji kategorički tvrdi da mu naš ugalj nije potreban i da mu je skup prevoz, a da istovremeno uvozi ugalj iz zemalja u okruženju po većim cenama, slutimo da tu nešto nije u redu. Ovo je prvi put u našoj istoriji da državno preduzeće ima problem sa drugim državnim preduzećem, zbog čega smatramo da je to loš znak za i da neko polako počinje da radi na tome da se rudnici sa podzemnom eksploatacijom uglja ugase”, kaže naš sagovornik.

Zbog toga su rudari zatražili hitan sastanak sa ministrima rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, privrede Željkom Sertićem i finansija Dušanom Vujovićem i najavili da će, ukoliko njihov problem ne bude rešen 25. januara, stupiti u štrajk.

Pored problema sa isporukom uglja, rudari zahtevaju isplatu naknada za smenski rad, reorganizaciju preduzeća bez zatvaranja rudnika i ostavljanja radnika bez posla, kao i povezivanja radnog staža za 19 meseci.

XS
SM
MD
LG