Dostupni linkovi

Da li će u Crnoj Gori rasti otpor prema EU


Performans nevladine organizacije MANS u Podgorici - ilustrativna fotografija iz arhive: Predrag Tomović
Performans nevladine organizacije MANS u Podgorici - ilustrativna fotografija iz arhive: Predrag Tomović
"Kome nije u interesu da se Budva gradi neka on ide u Evropu a nas neka ostavi ovdje se snalazimo kako znamo i umijemo", rekao je jedan od učesnika protesta koji je prije dva dana održan ispred zgrade SO Budva, a povodom hapšenja gradonačelnika Rajka Kuljače i njegovih saradnika.

Postavlja se pitanje da li ta i slične izjave pokazuju da se za usvajanje evropskih propisa i navika u Crnoj Gori zalažemo samo deklarativno, a da dio javnosti pokazuje otpor prema EU onda kada ta Evropa svrati u njihovo dvorište i zatraži konkretne, i za neke veoma bolne akcije.

Dragan Radulović, književnik iz Budve kaže da oni koji zagovaraju otpor prema vrijednostima i standardima EU u Crnoj Gori moraju biti svjesni da više neće moći da rade ono što su radili do sada.

Radulović smatra da će biti izolovanih primjera otpora prema EU kao što je bio slučaj sa jednim od učesnika budvanskog protesta, ali da se o organizovanijem otporu ne može govoriti.

"Vjerujem da će približavanjem Evropskoj uniji mnogi krugovi, mnoge političke i finansijske strukture osjećati kako im se sužava prostor za političko i privredno djelovanje, koji im se bio otvorio u zadnjih 20 godina. Ovako glede moje procjene, ne dajem im neku budućnost izuzev tako povremenog glaskanja na nekom mitingu ali ništa više od toga", ocjenjuje Radulović.

Baroni i dinosaurusi

Kome i zašto evropske vrijednosti smetaju u Crnoj Gori, pitali smo i direktora CEMI-ja Zlatka Vujovića.
Zlatko Vujović

"Onom dijelu donosioca odluka koji je vukao ogromne privilegije iz postojećeg odnosa snaga i sistema privilegija koji je bio moguć u jednoj zemlji koja je van sistema EU. To je partitokratsko društvo u kojem pojedini lideri imaju veću moć nego procedure i same institucije. Kako se budemo približavali EU njihova moć će da se kruni. Takođe, tu je jedan veliki broj tajkuna i finansijskih moćnika koji su navikli da država kao najveći poslodavac finansira rast njihovih kompanija",
rekao je Vujović.

Činjenica je da većina građana podržava članstvo Crne Gore u EU.

No, Vujović očekuje da će pojedini građani promijeniti mišljenje onoga trenutka kada shvate da to nije samo benefit već i velika obaveza, naročito kroz ispunjavanje strogih kriterijuma i primjenu jasnih pravila.

Radulović, međutim, kaže da od evropskih vrijednosti građani Crne Gore mogu samo da imaju koristi.

"Vjerujem da će ljudi to prepoznati kako nešto što u suštini ide njima u korist i što im pomaže da civilizuju svoju političku zajednicu", smatra Radulović.

Naši sagovornici kažu da su hapšenja funkcionera DPS i njihovih saradnika u Budvi svojevrsna poruka da je prošlo vrijeme usvajanja evropskih pravila i da je došlo vrijeme kada Evropa traži njihovu bespoštednu primjenu.

"Mnoge stvari će se promijeniti i toga, čini mi se mnogi nijesu svjesni, ali vjerovatno i ovo što se sada dešava jeste na neki način najava nekih stvari koje će se promijeniti u ovom društvu", kaže Zlatko Vujović.

"Vjerujem da će i vremenom ti stari baroni postati svjesni da moraju, ili da se prilagode ili će poput dinosaurusa okončati svoju javnu karijeru", kaže Dragan Radulović.
XS
SM
MD
LG