Dostupni linkovi

Najava izbora u Siriji u sjenci novih napada


Pogođena rafinerija u Homsu
Pogođena rafinerija u Homsu
Predsjednik Sirije Bašar al-Asad izdao je dekret, prema kojem će referendum o prijedlogu Ustava biti održan 26. februar, objavila je agencija Sana.

"Politički sistem biće zasnovan na principu političkog pluralizma, a vlast će biti odabrana na demokratskim izborima", navodi se u tekstu prijedloga Ustava dostavljenog državnim medijima.

U tekstu se dalje navodi da će političke partije biti uključene u politički sistem.

Narod će direktno birati predsjednika republike, koji će moći da obavlja dva mandata zaredom. U prijedlogu se navodi i da je Sirija suverena i nedjeljiva demokratska država, a islam će biti glavna religija. Iz novog nacrta ustava, kako prenose agencije, izostavljena je klauzula po kojoj je vladajuća partija BAAS "lider nacije i društva".

Državna sirijska televizija takođe je objavila da će se paralmentarni izbori održati u periodu od 90 dana, nakon što se građani izjasne o ustavu.

Izmjene ustava bile su ključni zahtjev opozicionih grupa na početku pobune protiv sirijskog režima u martu prošle godine. Opozicija, pak, sada poručuje da neće prihvatiti ništa ukoliko Asad ne ode sa vlasti.

Zapadne zemlje pregovaraju sa Rusijom o rezoluciji u UN

Istovremno na terenu u Homsu, jaka eksplozija odjeknula je u srijedu na najvećem sirijskom naftovodu, saopštili su svjedoci i aktivisti. Veliki oblak dima uzdizao se iznad naftovoda, koji se proteže u blizini farmi na rubu oblasti Baba Amr - koju vladine snage bombarduju više od sedmice.

Državni mediji za eksploziju su okrivili "naoružane teroriste", a jedna aktivistička grupa je saopštila da je avion vladinih snaga bombardovao naftovod. Civilni aktivisti su takođe javili da su vladine snage počele granatirati obližnji grad Hama. Gađana su stambena naselja iz oklopnih vozila i protivavionskih topova u tom gradu, dok vojnici napreduju iz pravca aerodroma.

Sklonište u distrihtu Bab Amro
Sklonište u distrihtu Bab Amro
Zapadne zemlje pregovaraju o rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN o uključivanju Rusije u rješavanje sirijskog pitanja, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Alen Žipe.

“Sa naše strane mi smo u procesu obanavljanja pregovora o rezoluciji u Savjetu bezbjednosti UN, da vidimo možemo li Rusiju nagovoriti da se saglasi. I konačano mi ćemo imati glasanje na Generalnoj Skupštini koje će biti simbolično.Ali ako imamo više od 130 ili 140 zemlja u svijetu koje kažu: 'Stop , masakar se mora zaustaviti , moramo implementirati plan Arapske lige', ta simbolika mora imati neku snagu”, istakao je Žipe.

Savjet bezbjednosti UN još se nije izjasnio o Siriji od početka krize u toj zemlji u martu 2011. Glasanje o rezoluciji o Siriji blokirano je ponovo pošto su Rusija i Kina stavile veto na tekst rezolucije. Nova rezolucija veoma je slična prethodnom tekstu, ali se na Generalnoj skupštini, kao savjetodavnom organu, nema pravo veta.

Oko 6.000 ljudi ubijeno je prema procjenama nevladinih oragnizacija u ovih godinu dana.

Francuska je u utorak saopštila da je osnovala poseban fond humanitarne pomoći za sirijski narod i predložiće osnivanje još jednog na međunarodnom nivou na sastanku u Tunisu.Sastank u Tunisu 24. februara je okviru novoformirane grupe "Prijatelji Sirije", kako bi pronašli način za mirno okončanje sukoba .

Za to se zalaže Organizacija za islamsku saradnju (OIK), koja je apelovala za jačanje pritiska na sirijske vlasti da bi pristale na razgovore sa opozicijom, ali se izjasnila protiv strane vojne intervencije.

Generalni sekretar organizacije koja okuplja 57 zemalja, Ekmeledin Ihsano izjavio je da bi vojna intervencija samo nanijela štetu sirijskom narodu i ukazao na primjere Iraka, Libije i Somalije.
XS
SM
MD
LG