Dostupni linkovi

Nagrada novinarki RSE Žužani Serenčeš


Žužana Serenčeš
Žužana Serenčeš
Žužana Serenčeš, novinarka programa Radio Slobodna Evropa i medijska analitičarka dobitnica je ovogodišnje Nagrade za celokupan novinarski doprinos demokratizaciji društva koju dodeljuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Povodom 20 godina postojanja Nezavisnog društva novinara Vojvodine ova organizacija dodelila je Serenčes nagradu jer je “svojim dugim radom i trajanjem, hrabrošću, profesionalnošću, nepokolebljivošću i nepotkupljivošću, u svim ovim kriznim vremenima za novinarstvo, i društvo u celini, postavljala visoke standarde, sačuvala obraz profesiji i promovisala vrednosti građanskog društva”.

Povodom nagrade koja joj je upravo uručena, Serenčeš je rekla: „Ono što se meni čini ključnim to nije podsećanje, već zapitanost u kojoj meri će ostati ili ne, važeća tvrdnja da je najteže biti novinar, a baviti se zaista novinarstvom. Koliko ćemo, dakle, uspevati razaznavati do koje mere je u temeljnim stvarima oko nas odvažnost, i u kojoj meri se retorika, recimo, razlikuje od stvarnosti.“

Rad Žužane Serenčeš, osim visoke profesionalnosti, karakteriše lična hrabrost i beskompromisnost u zaštiti profesije. Zbog toga je često bivala marginalizovana, ali i po cenu egzistencijalne neudobnosti nikada se nije priklanjala nijednoj interesnoj grupaciji.

Novinarstvom je počela da se bavi 1977. godine, a od 1999. godine saradnik je Radija Slobodna Evropa iz Novog Sada.

Pored mnogobrojnih angažovanja, bila je saradnik mreže AIM (Alternativna Informativna Mreža), IWPR (Institute for War and Peace Report), listova "Vojvodina", "Nezavisni", "Slobodna Vojvodina", banjalučkog magazina "Reporter", objavljivala je tekstove i u nedeljnicima "Vreme" i "NIN", dnevnim listovima "Građanski list"...

Članica je Nezavisnog društva novinara Vojvodine od osnivanja. Poslednjih godina bavi se i analizama medija i medijske situacije u Vojvodini i Srbiji.

Pored Serenčeš NDNV dodelio je nagradu i novinarki lista „Dnevnik" Branki Dragović-Savić.
XS
SM
MD
LG