Dostupni linkovi

Novakovićev "Vođa" najbolji roman za 2010.


VBZ Kžnjiževna nagrada, logo
VBZ Kžnjiževna nagrada, logo
Nagradu izdavačke kuće VBZ na izboru za najbolji roman 2010. godine u iznosu od 100 hiljada kuna (oko13.500 evra) osvojio je beogradski autor Aleksandar Novaković za roman "Vođa".

Predsednik žirija Miljenko Jergović proglasio je ovogodišnjeg dobitnika podsećajući kako su na izbor pristigla 103 rukopisa. Istakao je da je u uži krug ušlo 13 rukopisa manje-više gotovih i dobrih knjiga, koje, po njegovu mišljenju, nadilaze prosek književne produkcije u regionu.

Član žirija i urednik romana "Vođa" Vladimir Arsenijević podsetio je kako se radnja romana događa na Vidovdan 1914. te da roman donosi priču o kapetanu srpske vojske koji je počinio zločine u balkanskim ratovima. Glavni lik odlazi u budućnost, pa čak predviđa i Drugi svetski rat, rekao je, dodajući kako se taj zločinac pokušava suočiti sa svojim zlodelima.
Croatia - Some members of the jury award VBZ, Miljenko Jergović and Vladimir Arsenijevic

Aleksandar Novaković kaže da da poruka romana mora da bude opšta, a ne sasvim lokalna.

„Verujem da će takva poruka biti čitljiva i u Srbiji i u Hravatskoj, ali i u drugim zemljama, ali i bile gde drugde u svetu“, kaže nagrađeni autor.

Aleksandar Novaković rodio se 1975. u Beogradu. Piše romane, drame, kratke priče i pjesme. Među ostalim, objavio je i roman "Keltska priča". Član je angažiranoga alternativnog rock-sastava "Skribomani".

"Roman je strašna priča o svim našim zločinima i našim zločincima", rekao je Arsenijević, ističući kako je riječ o univerzalnoj priči o zlu.

Hrvatska književnica Julijana Matanović već je petu godinu za redom članica tog respektabilnog žirija. Ona kaže da ponuda nikada nije bila bolja i priču o nagrađenom romanu počinje rečenicom iz jednog ne negrađenog romana: „ljudi se rađaju ovde jer su nešto skrivili u prethodnom životu“.

„Ovaj roman koji nije opsežan svojim opsegom, ali je veličinom, tematizira zlo i zločin, smješte u tačan povjesni trenutak, ali on preskače vreme pre i posle sebe i to je tekst koji na najbolji mogući način osveštava ono što svi mi ne možemo tako lako osvejestiti, a to je zločin i zlo na ovim prostorima. Čitav roman ima tu atmosferu
“, kaže ona.

VBZ-ova nagrada za neobjavljeni roman na hrvatskom i drugim štokavskim jezicima, te čakavskom i kajkavskom ustanovljena je 2002. godine i jedna je od nagrada sa najvećim nagradnim fondom u kulturi hrvatske.
VBZ-ova nagrada za neobjavljeni roman na hrvatskom i drugim štokavskim jezicima, jedna je od nagrada sa najvećim nagradnim fondom u kulturi hrvatske

Do sada ju je već dobilo dvoje beogradskih autora, Jelena Marković za roman „Escajg za teletinu“, 2003. godine, a 2008. Predrag Crnković za roma „Beograd za pokojnike“.

Direktor VBZ-a Boško Zatezalo napomenuo je kako će autorima preostalih 12 rukopisa s ovogodišnjega natječaja ponuditi ugovore za objavljivanje knjiga.

Članovi žirija, pored Jergovića i Arsenijevića i Matanovićeve bili su još i Strašimir Primorac i Zoran Ferić.
XS
SM
MD
LG