Dostupni linkovi

Nagrada "Srđan Aleksić" Tini Jelin Dizdar za TV stvaralaštvo


Nagrada "Srđan Aleksić" Tini Jelin Dizdar
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Nagrada "Srđan Aleksić" Tini Jelin Dizdar za TV stvaralaštvo

U organizaciji banjalučkog Helsinškog parlamenta građana i sarajevske Fondacije "Cure", u utorak uvečer su u Banjoj Luci dodijeljene novinarske nagrade "Srđan Aleksić".

Nagradu za TV stvaralaštvo dobila je i novinarka Radija Slobodna Evropa Tina Jelin Dizdar, za priču emitovanu u našoj televizijskoj emisiji Liberty TV o Mostarcu Zoranu Laketi.

Novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljuje se za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH.

Dragana Dardić, izvršna direktorica Helsinškog parlamenta građana Banja Luka, koji je se Fondacijom „Cure“ iz Sarajeva jedan od utemeljivača ove nagrade ističe da je ove godine dodijeljeno ukupno šest nagrada.

Seljačka buna
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:53 0:00
„Odlučeno je da prva nagrada za tekstove u štampanim medijima bude dodijeljena novinarki Euroblica Milkici Milojević. U kategoriji radijskih priloga biće dodijeljene dvije nagrade: prva nagrada Mirsadu Čamdžiću, novinaru Radio Gračanice, i druga nagrada Radmili Grubiši, novinarki Radija BH. U konkurenciji televizijskih priloga žiri je odlučio da ove godine dodijeli samo jednu nagradu, i ta nagrada biće dodijeljena Tini Jelin Dizdar, novinarki magazina TV Liberty. U konkurenciji veb tekstova biće dodijeljena samo druga nagrada, novinarki portala novinar.me Irmi Husić“, navela je Dardić.

Naša novinarka Tina Jelin Dizdar kaže da joj je izuzetna čast što je dobila ovu nagradu jer se ime Srđana Aleksića veže za hrabrost i humanost.

„Priča o Zoranu Laketi koju sam napravila je zaista priča o hrabrosti i ljudskosti. Priča o Zoranu Laketi je priča o jednoj izgubljenoj generaciji ne samo grada Mostara već i BiH u cjelini. Priča o generaciji koja se našla u ratu, a nije željela rat, koja je morala prihvatiti pušku i koja se suočila sa tragedijom i koja dan-danas tu tragediju preživljava. To je priča također o humanosti i ljudskosti po kojima poznajemo Srđana Aleksića. Zbog toga mi je izuzetna čast što sam dobila nagradu“, izjavila je ona.

Na ovogodišnji konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ stiglo je ukupno 19 televizijskih i radijskih priloga, 24 veb i novinska teksta i osam prijedloga za specijalnu nagradu za izvještavanje u kontinuitetu.
XS
SM
MD
LG