Dostupni linkovi

Nagrada FIFA-e 'šlag na torti' za afganistanski nogomet


Karim Keramuddin, predsjednik Afganistanskog nogometnog saveza na dodjeli nagrade
Frud Bezhan (prevela: Ena Stevanović)

Za nacionalni nogometni tim Afganistana 2013. je bila revolucionarna godina. Ne samo da su odigrali svoju prvu međunarodnu utakmicu u protekloj deceniji već su osvojili svoj prvi međunarodni sportski trofej.

I na kraju ove uspješne godine, Međunarodna nogometna federacija FIFA je nagradila Afganistanski nogometni savez nagradom FIFA Fair play za 2013. godinu.

FIFA je dodijelila ovu nagradu na ceremoniji dodjele Zlatne lopte u Zurichu 13. januara, pohvalivši postignuća Afganistana u razvoju nogometa u vrlo nepovoljnim okolnostima.Ovo međunarodno priznanje je toplo primljeno u Afganistanu u kojem su sportaši, navijači i dužnosnici pohvalili državnu nogometnu reprezentaciju za promicanje mira i jedinstva u državi.

Trener reprezentacije Homayoon Kargar je za Afganistanski servis RSE rekao da je ova nagrada njihovo “najveće postignuće”.

“Unatoč godinama i godinama rata Afganistan je uspio osvojiti nagradu na vrlo važnoj ceremoniji. Čak i države koje su godinama članice FIFA-e nisu uspjele ostvariti ovo što mi imamo,” rekao je on.

Kargar je također rekao da je nogomet donio patriotski ponos i jedinstvo u Afganistan, što se ne viđa često u državi koja je prepuna ukorijenjenih političkih, etničkih i vjerskih podjela.

“U vrlo kratkom vremenskom periodu afganistanski nogomet je usmjerio omladinu i javnost na pozitivan put. Afganistanski nogomet je promicao mir, stabilnost i nacionalno jedinstvo,” kaže Kargar.

Stanovnik Kabula Qudratullah kaže da se nada da će ova nagrada biti motivacija za dalje uspjehe.

“Jako je dobra vijest to što smo osvojili ovu nagradu. Afganistanska reprezentacija je postigla veliki međunarodni uspjeh 2013.godine. Ako bog da, biti ćemo još bolji ove godine.”

Član odbora za dodjelu FIFA Fair play nagrade Tokyo Sexwale koji je uručio nagradu Afganistanskoj nogometnoj federaciji je rekao da je ona “pokazala veliku posvećenost i da je naporno radila na razvoju nogometa na lokalnoj razini, na izgradnji infrastructure za igru, kako bi se ona mogla razvijati i na njegovanju nacionalne lige tijekom godina rata i razaranja.”

“Afganistan je nadahnuće za društvene promjene i razbijanje svakodnevnih prepreka. Uprkos svemu, dobitnik nagrade FIFA Fair play je potvrdio ovaj duh hrabrosti i solidarnosti unatoč posljedicama rata, nereda i sukoba.”


On je također rekao da je Aganistan učinio ovu igru dostupnijom široj publici diljem zemlje, osobito ženama i obiteljima. Više od 20 nogometnih klubova, uključujući 16 u Kabulu sada nude mogućnost igranja nogometa i ženama i djevojkama.

FIFA dodjeljuje nagradu za Fair play “osobama ili institucijama za fer igru koja je uvijek bila od presudnog značaja za svjetske nogometne organizacije.”

Afganistanski susjed Uzbekistan je 2012.godine primio ovu nagradu.

Ova nagrada je najnovija u nizu nogometnih prekretnica u Kabulu.

Afganistan, koji je 139.zemlja na svjetskoj nogometnoj rang listi, je bio domaćin prve međunarodne nogometne utakmice u proteklih deset godina kada su u augustu igrali prijateljsku utakmicu sa svojim susjedima i najvećim rivalima Pakistanom. Afganistan je pobijedio sa 3:0, a uzvratna utakmica se igra u martu u Lahoreu.

U septembru je afganistanska reprezentacija ušla u povijest pobijedivši sa 2:0 nositelja titule i najvećeg favorite Indiju i osvojila naslov prvaka šampionata Nogometne federacije Južne Azije. To je prvi međunarodni sportski trofej u povijesti Afganistana.

Afganistan se nada daljim pobjedama na prvenstvu Azijske nogometne konfederacije koji se održava u maju na Maldivima. Pobjednik će se automatski kvalificirati za prestižni Azijski kup 2015.godine.

Afganistan koji je član FIFA-e od 1948.godine ima dugu nogometnu povijest, međutim i ovaj sport je pretrpio posljedice dugogodišnjih sukoba. Tijekom vladavine talibana nogomet nije bio zabranjen, ali je bio zanemaren, a stadioni su se koristili za javna pogubljenja.

Od kraja talibanske vladavine do danas je nogomet stekao mnogo veću popularnost.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG