Dostupni linkovi

Nagrada 'Džon Lenon' za članice Pusi rajot


Joko Ono sa suprugom osuđene Nadežde Toloknjikove, i njihovom ćerkom.
Joko Ono sa suprugom osuđene Nadežde Toloknjikove, i njihovom ćerkom.
Tri članice ruskog benda “Pusi rajot” u zatvoru, gde će provesti naredne dve godine, dobiće i informaciju da ih je Joko Ono nagradila priznanjem za doprinos miru, koje nosi ime njenog pokojnog supruga, slavnog člana Bitlsa, Džona Lenona.

Pankerke su osuđene zbog (kao stoji u presudi) huliganizma inspirisanog religioznom mržnjom. Presuda je usledila zbog performansa koje su izvele posle upada u Hram Hrista Spasitelja u Moskvi, a takom kog su sa oltara pozivali svevišnjeg da pomogne u zbacivanju ruskog predsednika Vladimira Putina.

U svom govoru Joko Ono je navela da su članice benda pomogle da se svaka žena oseća ponosno.

“Mislim da su Pusi rajot svojom snažnom verom u slobodu izražavanja učinile da se svaka žena na svetu ponosi što je žena”, navela je Joko Ono.

Pjotr Verzilov, suprug osuđene Nadežde Toloknjikove, i njihova ćerka Gera, prisustvovali su ceremoniji. U ime tri zatvorene devojke primili su i nagradu. Četiri godine stara devojčica zahvalila se Joko Ono.

Verzilov je opisao je svoju suprugu i njene prijateljice kao nesvakidašnje snažne žene:

”Tokm poslednjih šest meseci, devojke su postale rol model za milione ljudi u i izvan Rusije. Zadivljujuće ih je videti kako se tako moćno, tako snažno bore protiv brutalnih optužbi. One imaju snažnu veru i ceo svet je to video. Sedeći u ruskom sudu, suočene sa zatvorskom pretnjom od sedam godina, bile su u stanju da se smeše i da napišu i održe čitav politički govor. One nastavljaju na isti način – one su veoma, veoma, snažne žene i ništa ne može slomiti njihov duh”.

”U svojoj srži ovo je slučaj tri žene koje čame u zatvoru zato što su pevale pesmu. Zato što su izavale vladu svoje države. Za provokaciju, ali za nešto što su perfektno uradile. I to koliko je visoku cenu one plaćaju za ostvarenje ljudskih prava”, rekla je izvršna direktorka Amnesti internešnala Suzan Nosel, saradnica Joko Ono.

Joko Ono uspostavila je nagradu sa Lenonovim imenom 2002. godine, u znak sećanja na filantropska nastojanja njenog u atentatu ubijenog muža. Nagrada, koja podrazumeva I 50 000 dolara, dodeljuje se svake dve godine.

Ove godine priznanje je dodejeno i američkoj aktivistkinji Rejčel Kori, koja je stradala u naletu buldožera tokom antiizraelskih protesta u Palestini 2003. godine, kao i autoru i aktivisti Džonu Perkinsu, te piscu Kristoferu Hičensu, preminulom prošle godine.

Takođe, nagrađen je i neimenovani mirovni aktivista, čiji identitet nije otkriven zbog, kako je navedo, “logističkih razloga”.
XS
SM
MD
LG