Dostupni linkovi

SAD i Kanada: Trgovinski sporazum u poslednji čas za okončanje tenzija


Kanadski premijer Džastin Trudo i američki predsjednik Donald Tramp

Lideri Sjedinjenih Država i Kanade pohvalili su novi trgovinski sporazum koji je postignut u poslednji čas pred isticanje američkog roka kojim će, nakon ranijeg američkog dogovora sa Meksikom, biti zamenjen 24 godine stari NAFTA sporazum.

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) je pozdravio novi sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA), postignut u nedelju nakon godinu dana intenzivnih i ponekad napetih pregovora, kao "najvažniji sporazum" za njegovu zemlju, dok je kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) izjavio da je to sporazum koji će biti "potpuno koristan za našu privredu, za kanadske porodice i za srednju klasu".

Svetski mediji su analizirali promene koje donosi novi sporazum u odnosu na NAFTA-u, ali i upozoravaju da njegova primena zavisi od Kongresa nad kojim bi kontrolu nakon izbora narednog meseca mogle preuzeti demokrate, koji bi mogli tražiti određene promene.

Sporazum nakon ćorsokaka

Sporazum sa Kanadom i Meksikom, dva najveća trgovinska partnera Sjedinjenih Država, ispunjava obavezu iz kampanje predsednika Trampa da ponovo pregovara o NAFTA sporazumu i izbegava njegovu pretnju da će isključiti Kanadu iz sporazuma ako razgovori ne uspeju, navodi CNN i dodaje:

"Zvaničnici Trampove administracije pozdravili su sporazum kao veliku pobedu za sve zainteresovane. Ali neki stručnjaci su se pitali da li su promene NAFTA sporazuma vredne straha od Trampovih pretnji kada je reč o odnosima sa Kanadom i balansiranjem na ivici sukoba tokom pregovora.“

CNN precizira i da Trampova administracija planira da Kongresu pošalje novi sporazum kako bi započeo 60-dnevni period što je neohodan uslov da ga Tramp potpiše, a Kongres može da predloži promene tokom tog perioda.

"Trampova administracija radi na potpisivanju novog trgovinskog sporazuma pre nego što meksički predsednik Enrike Penja Nijeto​ (Enrique Pena Nieto) napusti funkciju 1. decembra. Da bi ispunila taj rok, tekst sporazuma trebalo bi da dostavi Kongresu do oktobra.“

Dogovor o "novom, modernizovanom trgovinskom sporazumu"

Britanski Gardijan (Guardian) prenosi tvrdnje iz kanadskih izvora da će dogovor sačuvati mehanizam za rešavanje trgovinskih sporova za koji se kanadska strana borila kako bi zaštitila drvnu industriju i druge sektore od američkih anti-damping mera.

"Ali ovo ima svoju cenu. Kanada je pristala da američkim farmerima obezbedi pristup na oko 3,5 odsto godišnjeg domaćeg tržišta mleka na godišnjem nivou od oko 16 milijardi dolara, navode izvori i dodaju da je kanadska vlada spremna da ponudi kompenzaciju mlekarima koji su pogođeni sporazumom.“

Gardijan precizira i da u pratećem pismu stoji i da je Kanada pristala na kvotu od 2.6 miliona vozila koja se izvoze u SAD u slučaju da američki Donald uvede tarife na automobile od 25 odsto na osnovu nacionalne bezbednosti.

"Međutim, sporazum nije uspeo da reši američke tarife za izvoz kanadskog gvožđa, čelika i aluminijuma, saopštili su kanadski izvori.“

Dogovor za spas sporazuma "Nafta“

Njujork Tajms (The New York Times) piše da su Sjedinjene Države i Kanada postigle sporazum u poslednjem trenutku kako bi spasile severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini, i na taj način prevazišle duboke podele i omogućile da 25-godišnji trilateralni sporazum ostane skoro netaknut.

"Posle više od godinu dana napetih razgovora i napetih odnosa između predsednika Trampa i kanadskog premijera Džastina Trudoa, pregovarači sa obe strane došli su do sporazuma malo pre ponoći, roka koji je postavila Bela kuća,“ objašnjava NYT i ocenuje da dogovor predstavlja pobedu za predsednika Trampa, koji godinama ismejava Nafta sporazum.

"Revidirani Nafta dogovor koji uključuje Kanadu ima daleko veću šansu da ga Kongres ratifikuje, ali je njegova sudbina i dalje neizvesna. Demokrate bi mogle preuzeti kontrolu nad Domom ili Senatom na srednjoročnim izborima u novembru i pokušati da pozovu na izmene sporazuma.“

"Ključni test za novi Nafta sporazum, ili bilo koji novi trgovinski sporazum, jeste da li je primenljiv, posebno u pogledu obećanja za zaštitu radničkih prava i životnu sredinu," rekao je Senator Ron Vajden (Ron Wyden) iz Oregona, vodeći demokrata u senatskoj finansijskoj komisiji.

Okončanje neizvesnosti

Monetarni sistemi partnera Vašingtona su se oporavili nakon odluke Kanade da potpiše sporazum sa Sjedinjenim Državama i Meksikom o obnovi Nafta sporazuma, ističe Fajnenšl Tajms (Finacial Times) i objašnjava da je reč o sporazumu koji je okončao nekoliko meseci neizvesnosti koja je uticala na ekonomiju sve tri zemlje od kada je Tramp preuzeo funkciju.

FT navodi i da je Tramp u ponedeljak sporazum pozdravio kroz par tweetova.

"To je velika stvar za sve tri zemlje, rešava mnoge nedostatke i greške u NAFTA-i, u velikoj meri otvara tržišta našim poljoprivrednicima i proizvođačima, smanjuje trgovinske prepreke za SAD i dovešće sva tri naroda u konkurenciju sa ostatkom sveta", rekao je on.

"Puna saradnja u okviru Nafta sporazuma, koja uključuje Kanadu i Meksiko, dovršava niz napora Trampove administracije da smiri trgovinske odnose sa tradicionalnim američkim strateškim saveznicima, a potom povećava trgovinske tenzije sa Kinom... Činjenica da se Kanada pridružila američkom poslovanju sa Meksikom poboljšava šanse za usvajanje sporazuma u američkom Kongresu, iako to ne garantuje njen prolaz,“ piše FT.

Zašto Tramp nije mogao uništiti Naftu?

Agencija Blumberg (Bloomberg) piše o tome zašto je bilo tako važno za SAD i Kanadu da postignu dogovor o obnovljenom Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini.

"Većina diskusija o trgovini ima tendenciju da se fokusira na Kinu, koja ima trgovinski suficit od 337 milijardi dolara sa Sjedinjenim Državama i koja je izazvala predsednika Trampa da nametne tarife na 200 milijardi dolara vrednih kineskih roba. Ipak, Kina je najveći trgovinski partner za samo pet država. U međuvremenu, neočekivano Kanada je najveće izvozno tržište za 36 država; zapravo, 2017. godine, Kanada je otkupila robu i usluge od Sjedinjenih Država u vrednosti od 340,7 milijardi dolara, što je dvostruko više od Kineza,“ navodi agencija.

Autor teksta se pita šta je sa Koloradom, Oklahomom, Pensilvanijom, Virdžinijom kao i kada je Kanada postala tako važan deo državne ekonomije? Šta Virdžinija prodaje u Kanadi? Koliko je Nafta imala veze s tim?

"Trgovina sa Kanadom je odgovorna za oko 281.000 poslova u Virdžiniji. Oko 200 kanadskih kompanija ima kancelarije ili fabrike u Virdžiniji; ljudi koje zapošljavaju - i stvari koje oni stvaraju - imaju veze sa državom, čak i ako se ne pojavljuju u trgovačkoj statistici.

Zbog toga što je Nafta u velikoj meri eliminisala carinske tarife među tri zemlje, Volvo bi mogao da konsoliduje svoju proizvodnju severnoameričkog kamiona u Virdžiniji, gde bi se kamioni lako mogli izvoziti u Kanadu... Nafta je olakšala proizvođačima papira i drvnih proizvoda iz Virdžinije da se takmiče sa jednim od najvažnijih industrijskih grana u Kanadi: drvnom. Isto važi i za druge industrije kao što su aluminijum, čelične legure i oprema za grejanje i hlađenje.“

Nekoliko stvari koje treba znati o novom naftnom sporazumu

Prema pisanju Vol Strit Žurnala ( The Wall Street Journal) sporazum Nafta je prekretnica za predsednika Trampa, koji je na izborima 2016. godine obećao ponovno pregovaranje ili da od njega odustane.

"Novi sporazum, koji mora da ratifikuje Kongres, verovatno neće stupiti na snagu najranije do iduće godine, a Tramp se suočava sa teškom bitkom u osvajanju podrške za Naftu, ako demokrate preuzmu Predstavnički dom ili Senat u novembru,“ piše WSJ.

List otkriva i da se odredbe sporazuma, između ostalog, odnose na pravila o automobilima, standardima rada, kursnim stopama, rešavanju sporova i novom imenu.

"Želite da uvezete automobil bez carine iz druge Nafta države? Biće teže ako se novi sporazum donese, u poređenju s postojećim iz 1994. godine. Vozila bi trebalo da imaju 75 odsto delova iz Severne Amerike, u poređenju sa trenutnih 62,5 odsto. Pomak je pobeda za sindikate i radnike u automobilskoj industriji, ali glavobolja za globalne dobavljače u automobilskoj industriji“.

Kada je reč o standardima rada, WSJ otkriva da je Trampova administracija, kao i njeni neobični trgovački saveznici među demokratama i američkim sindikatima, posebno ponosna na skup viših standarda rada koji bi, ako bi se implementirali, doveli do snažnijih sindikata u Meksiku, a možda i većih plata.

XS
SM
MD
LG