Dostupni linkovi

Izlijevanje nafte blizu Kalifornije izazvalo ekološku katastrofu


Ptice zaglavljene u naftnoj močvari na obali južne Kalifornije, oktobar, 2021.
Ptice zaglavljene u naftnoj močvari na obali južne Kalifornije, oktobar, 2021.

Veliko izlijevanje nafte uz obalu južne Kalifornije ostavilo je ribe mrtve, ptice zaglavljene u nafti i močvarna područja zagađena, što su lokalni dužnosnici nazvali ekološkom katastrofom.

Obalna straža Sjedinjenih Američkih Država, koja je na čelu akcije čišćenja koja uključuje savezne, državne i gradske agencije, u nedjelju, 3. oktobra, najavila je danonoćnu istragu o tome kako je došlo do izlijevanja.

Procjenjuje se da se 126.000 litara ili 3.000 barela proširilo u naftnu mrlju koja pokriva oko 13 kvadratnih kilometara Tihog okeana otkad je to prvi put prijavljeno u subotu ujutro, rekla je na konferenciji za novinare Kim Carr, gradonačelnica Huntington Beacha.

Izlijevanje je nazvala "ekološkom katastrofom".

Grad na plaži, oko 65 kilometara južno od Los Angelesa, podnio je teret izlijevanja, javlja Reuters.

Carr je dodala: "Naša močvarna područja degradiraju se, a dijelovi naše obale sada su prekriveni naftom."

Izlijevanje je uzrokovano curenjem u spoju s naftnom platformom Elly i proteglo se od pristaništa Huntington Beach do plaže Newport Beach, područja popularnog kod surfera i kupača.

Kalifornijski odjel za ribu i divlje životinje naredio je zabranu ribolova za obalna područja pogođena izlijevanjem.

Naftne mrlje plutaju po vodi u kanalu Talbert uz obalu Kalifornije, oktobar, 2021.
Naftne mrlje plutaju po vodi u kanalu Talbert uz obalu Kalifornije, oktobar, 2021.

Zatražena pomoć predsjednika Bidena

Američka predstavnica Michelle Steel, republikanka koja predstavlja dio pogođenog područja, poslala je pismo predsjedniku Demokratske stranke Joeu Bidenu tražeći veliku deklaraciju o katastrofi za okrug Orange, kojom bi se osigurala federalna sredstva za pomoć u čišćenju.

Steel je kasnije za CNN rekla: "Ovo je zaista ozbiljna katastrofa."

Cottie Petrie-Norris, zastupnica u demokratskoj državnoj skupštini koja predstavlja neka područja pogođena izlijevanjem, rekla je da je zabrinuta u pogledu opsega štete po okoliš, zajednice i lokalno gospodarstvo.

Za CNN je rekla da je izlijevanje "poziv na akciju da moramo prestati s bušenjem uz našu dragocjenu kalifornijsku obalu".

Proizvodnja nafte na obali Kalifornije naglo je opala od svog vrhunca 1990-ih, dijelom i zbog strogih državnih ekoloških pravila.

Demokratski guverner Gavin Newsom rekao je da želi prekinuti bušenje nafte u državi do 2045.

Bušenje na moru bilo je ograničeno u državi nakon razornog izlijevanja nafte iz Santa Barbare 1969. godine koje je izbacilo 80.000 barela u ocean. Još jedno izlijevanje iz Santa Barbare 2015. godine poslalo je 2.400 barela na obalu i u Pacifik.

Oceana, grupa za očuvanje okeana, također je pozvala na prekid eksploatacije nafte i plina na moru.

Jacqueline Savitz, glavna direktorica politike Oceane, rekla je u izjavi: "Ovo je samo posljednja tragedija naftne industrije. Prošlo je vrijeme za sprječavanje budućih izlijevanja nafte trajnom zaštitom naše obale od bušenja na moru."

Izlijevanje se dogodilo u saveznim vodama. Dužnosnici su rekli da su savezne, državne i gradske agencije bile uključene u odgovor na čelu s obalnom stražom SAD-a.

XS
SM
MD
LG