Dostupni linkovi

Cijene nafte na svjetskom tržištu pale treći dan zaredom


PAKISTAN -- A gas station attendant fills a car in Peshawar, June 1, 2020
PAKISTAN -- A gas station attendant fills a car in Peshawar, June 1, 2020

Cijene nafte opale su u četvrtak (20. maja) treći dan uzastopno nakon što su diplomate saopštile da je ostvaren napredak u vezi sa dogovorom o ukidanju sankcija Iranu, što bi povećalo isporuke ovog energenta.

Barel sirove nafte pojeftinio je za 1,4 dolara i sada košta 65,26 dolara, a barel sirove nafte u SAD jeftiniji je za 1,2 dolara i trenutno košta 62,24 dolara.

U oba slučaja to je pad za oko tri odsto u odnosu na jučerašnju trgovinu, prenio je AP.

Evropske sile, SAD i Iran postigli su napredak u razgovorima o iranskom nuklearnom programu, koji bi mogao da rezultuje ukidanjem sankcija protiv Irana.


Zvaničnik EU koji vodi razgovore rekao je u srijedu (19.maja) da je uvjeren da će dogovor biti postignut kada sastanci budu nastavljeni.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran, pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a i Njemačka kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum oko kojeg su pregovarali dvije godine, dao je garanciju da će Iran biti spriječen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamjenu, Teheran, koji negira da želi proizvesti nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije. Sankcije su ozbiljno ugrožavale iransku ekonomiju.

Sjedinjene Države su se jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine pod bivšim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump).

Iran je reagovao postepenim smanjivanjem svojih obaveza prema sporazumu, uključujući veće obogaćivanje uranijuma.

XS
SM
MD
LG