Dostupni linkovi

Najveći potrošači koriste strateške rezerve da bi smanjili cenu nafte


Najveće svetske ekonomije saopštile su u četvrtak da razmatraju upotrebu svojih naftnih strateških rezervi posle zahteva SAD da se preduzme koordinisana akcija da bi se oborile globalne cene energenata.

Potez SAD je odraz frustracije ponašanjem članica OPEC-a, koja okuplja izvoznike nafte, i njegove saveznike, poput Rusije, koji su odbili zahteve Vašingtona da ubrzaju proizvodnju ovog energenta u vreme kada se svetska ekonomija oporavlja od pandemije.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena zatražila je od najvećih kupaca nafte - Indije, Japana i Kine da razmotre aktiviranje svojih zaliha sirove nafte, izjavili su izvori upućeni u ovo pitanje.

Pošto cene benzina i drugi troškovi rastu, Bajden se suočava sa političkim pritiskom uoči izbora na sredini mandata sledeće godine. Anketa Rojtersa u oktobru pokazala je da se 67 odsto Amerikanaca slaže da inflacija izaziva veliku zabrinutost.

Nestašice i poskupljenja uzdrmale svet
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Barel nafte pojeftinio je za četiri procenta nakon što je Rojters izvestio o zahtevu SAD i objave Kine da će upotrebiti određenu količinu iz svojih rezervi. Cena barela oporavila se tokom dana.

Cene nafte su se povukle sa nedavnih maksimuma u iščekivanju da će porasti globalna ponuda.

Kineski biro za državne rezerve saopštio je da radi na aktiviranju rezervi sirove nafte, ali je odbio da komentariše zahtev iz SAD.

Uključivanjem Kine po prvi put, predlog SAD predstavlja izazov bez presedana za OPEC, kartel koji utiče na cene nafte više od pet decenija. Kina je drugi svetski potrošač nafte i najveći uvoznik.

Zvaničnik japanskog Ministarstva industrije rekao je da je Vašington zatražio saradnju povodom visokih cena nafte, ali da ne može da potvrdi da to obuhvata i koordinisanu upotrebu nafte iz rezervi.

Ovaj zvaničnik je dodao da, prema zakonu, Japan ne može da koristi rezerve za obaranje cena.

Zvaničnik Južne Koreje je potvrdio da je stigao zahtev iz SAD i da se razmatra, ali je rekao da nafta ne može biti oslobođena iz rezervi zbog visokih cena, nego samo ako postoji problem u snabdevanju.

Sjedinjene Države, međutim, nisu tražile od Evropske unije svoje učešće, prema izvoru upoznatom sa raspravom o ovom problemu, rekavši da je primarni problem Evrope visoke cene prirodnog gasa.

OPEC planira da se sastane 2. decembra. Članice ove organizacije se zalažu za sporije povećanje proizvodnje, smatrajući da je ekonomski oporavak previše krhak da bi opravdao veću ponudu.

Ova organizacija je povećavala proizvodnju za 400.000 barela dnevno mesečno, postepeno ukidajući rekordna smanjenja proizvodnje iz 2020. godine kada je pandemija drastično uticala na smanjenje tražnje za naftom.

Sjedinjene Države imaju najveće strateške rezerve sa više od 600 miliona barela. Američki SPR uspostavljen je 1970-ih nakon arapskog embarga na naftu kako bi se osigurale adekvatne zalihe za vanredne situacije.

U poslednjih nekoliko godina, bum u proizvdnji nafte omogućio je SAD da postane rival Saudijskoj Arabiji i Rusiji.

XS
SM
MD
LG