Dostupni linkovi

Nafta zagadila reku i park prirode u ekvadorskom Amazonu


Pogođena zona nalazi se u nacionalnom parku Kajambe-Koka, a nafta se od 28. januara izliva u zaštićenoj zoni. Slika zone Pijedra Fina, 29. januar 2022.

Nafta koja se već tri dana izliva iz oštećenog naftovoda u ekvadorskom Amazonu zagadila je prirodno područje i reku koja snabdeva vodom nekoliko sela u tom kraju na severoistoku Ekvadora.

Pogođena zona nalazi se u nacionalnom parku Kajambe-Koka, a nafta se od petka izliva u zaštićenoj zoni, saopštilo je 31. januara ministarstvo životne sredine Ekvadora.

Oko 21.000 kvadratnih kilometra rezervata Kajambe-Koka pogođeno je izlivanjem nafte.

Nafta se takođe izlila u reku Koka, koja se uliva u reku Napo, navelo je ministarstvo.

Te reke u Amazonu snabdevaju vodom više sela, uključujući ona u kojima živi autohtono stanovništvo.

Nacionalni park Kajambe-Koka, koji se nalazi stotinak kilometara od glavnog grada Kita, zahvata četiri provincije u planinskoj zoni sa vlažnim šumama u basenu Amazona, na visini između 600 i 5.790 metara. Ime je dobio od vulkana Kajambe i reke Koka koja prolazi kroz tu teritoriju.

Jake kiše izazvale su krajem prošle nedelje klizišta i odrone i dovele do oštećenja naftovoda koji prenosi naftu u zonu Pijedra Fina.

Incident se dogodio u28. januara na granici između provincija Napo i Sukubios, na naftovodu dugom 485 kilometara koji prolazi kroz četiri provincije i kojim upravlja privatna kompanija OCP (Oleoducto de Crudos Pesados).

Do sada ni vlada ni kompanija OCP nisu naveli koliko se nafte izlilo u prirodu.

Prema vladi, klizište je pogodilo četiri infrastrukturna cevovoda kojima je transportovano 160.000 barela nafte dnevno iz naftnih polja u džungli.

XS
SM
MD
LG