Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Provedi život, zapjevaj...


Muzičke note

Jedna od najstarijih crnogorskih pjevačica Nafija Kujović nakon života provedenog po hotelima nekadašnje Jugoslavije vratila se u rodno Berane gdje sama u sobi izbjegličnog naselja Rudeš provodi staračke dane.

Nafija Kujović, nekadašnja zvijezda estrade, pjevačica iz najpoznatijih hotela nekadašnje velike Jugoslavije, u susret svojoj osamdesetoj godini života samuje u izbjegličkoj baraci u rodnim Beranama. Tu živi od socijale i nešto novca što preprodajom drangulija, kaže, zaradi na beranskim ulicama. Kada je vidjela gdje nam ide muzika vidjela je i gdje nam ode društvo, priča:
"Nema bez starogradske pjesme, bez romanse, bez sevdaha da uživaju ljudi. Ovo je sam bezveze, to je sve jebivjetar ova muzika. A, kriv je narod, upropašćuje omladina i sebe i narod i sve. Vidiš, čim čuješ muziku, znaš šta vrijedi, čim se popravi muzika i narod se popravi i omladina."
I vidjela je život od Đevđelije do Triglava Nafija, estradna umjetnica, danas bi je nazvali prosto pjevačica:
"Vidiš đe živim. Nemam ništa kada ne mogu cipele sebe da kupim."
Nafija vjeruje d je zaslužila makar te cipele, jer je i srcem i grlom podržavala aktuelnu crnogorsku vlast.
«E, bogme, pa nek' mi dadnu nešto, zaslužila sam, glasala sam stalno DPS. E, pa nek' učine nešto.»
Nafija vjeruje da je zaslužila neku pomoć, makar malu, jer i ranije joj je vlast pred izbore davala pomalo.
«Ponešto su davali. E, dok sam pjevala nijesam umjela da čuvam. Život je kratak. Pojedi, ljubavi, provedi život, zapjevaj. To ti je život,» priča Nafija.
U njenoj sobi mala grijalica nedovoljna je da isuši vlagu i otjera zimu. Tu rijetko zapjeva, priča, a bez treme bi i sad mogla pred publiku:
"Prvo mi je bilo da pjevam u Sarajevu u gradsku kafanu, poslije u Beograd u Skadarliji, Rijeka, Pula, Split sve to preko "Estrade Beograd" sam radila. Šerbo Alajbegović je svirao sa mnom, Avdo Burzar."
A žali najstarija crnogorska pjevačica što nikad maršalu Titu nije pjevala. «Ne, ne, vala, Titu nijesam, ali njegovom sinu Žarku jesam. Volio popit, e, onda već sve znao da polupa i dođu inspektori i povedu ga. Titovoga sina!» priča Nafka.

Zbog Titovoga Žarka. Zbog Nafke Beranke, sina predsjednika države su nekad zatvarali.
Žarko je volio muziku, žene. "...Ustani, 'ćeri moja Sejdefo...", pjeva Nafka.
A ponosna je najstarija crnogorska pjevačica, i jedna od najljepših žena svog vremena, što ni jedan brak u svojoj karijeri pjevačice nije rastavila.
«Ne. To nijesam nikad radila. To je grehota. A voljela jesam pilote. A kako i ne bih kad je čis', kad je fin, kad je pedantan, kad je lijep i kavaljer. Ako nemaš para nemoj ulazit u kafanu,» veli Nafija.
U njenoj kategorizaciji nakon pilota odmah dolaze Bosanci.
«Bosanci, kavaljeri za muziku. I najede svoju ženu i ljubavi sa nom i časti muziku i pjevačicu i sve. Crnogorci jesu dobri, samo su malo cicije, vako. Oni volu "...Oj, đevojko, đekni, đekni, oho...»
A i najmuzikalniji su Bosanci, priča Nafija. «Jebeš zemlju koja Bosne nema. Vojvodina je dobra. Đe nema Crnogorca i Hercegovca da se pobiju.»
A u aktualnoj crnogorskoj vlasti Nafija izdvaja najmuzikalnije.
«Pa, što znam, Milo predsjednik volio je pjevačice, žene lijepe i on je lijep, zgodan."...Ne padaj mi na maline, ružno rumena...",» pjeva popularna Beranka Nafka.
XS
SM
MD
LG