Dostupni linkovi

Nadarević: Bihać prepušten sam sebi sa migrantima


Policija prati migrante na putu od Cazina ka Bihaću, 22. oktobar 2018.

Adis Nadarević, novinar koji prati migrantsku krizu, za ‘Zašto?’ kaže da vjeruje da protesti građana Bihaća i Velike Kladuše -- gdje se mjesecima nalazi hiljade migranata -- na kojima traže veći angažman vlasti na rješavanju humanitarne krize i poboljšanju sigurnosne situacije neće dovesti do eskalacija tenzija.

  • Šljemovi

Protesti u Bihaću su potpuno legitiman, razumljiv, opravdan i, izgleda, neophodan i nužan potez, koji bi natjerao vlasti da konačno pristupe rješavaju problema i da se neke stvari pomaknu sa mrtve tačke.

Unsko-sanski kanton, i Bihać i Velika Kladuša naročito, su već deset mjeseci, pa možda i duže, izloženi pritisku, i trpe sami teret migrantske krize bez ikakve podrške sa viših nivoa vlasti.

Ono što je bitno reći jeste da kapacitet lokalnog MUP-a, dakle MUP-a Unsko-sanskog kantona, je davno iscrpljen i sve od pomoći koju su do sada dobili svodi se na jedan kontingent šljemova koji im je donirala policija Republike Slovenije.

  • Jedni protiv drugih

Ovakva situacija jednostavno ne može se duže izdržati i protesti jesu i legitimni i opravdani, samo je nužno pobrinuti se da ne eskaliraju, da ne prijeđu u nekakvu anti-migrantsku histeriju i da se spriječi dalje raslojavanje ljudi, jer imate među ljudima one koji jesu za proteste, imate one koji nisu za proteste, neki ih prihvataju i izražavaju dobrodošlicu migrantima, a drugi opet ih dočekuju tako što im stavljaju do znanja da nisu baš tako dobrodošli.

Najgore što se sad u ovoj situaciji može desiti jeste da ona eskalira i da se ljudi okrenu međusobno jedni protiv drugih ili svi protiv migranata.

  • Frustracije

Možemo nagađati šta bi bilo kad bi bilo, bitno je je da je policija djelovala preventivno i spriječila je moguće incidente.

Ja lično ne vjerujem da su mogući neki značajniji incidenti i značajniji problemi.

To (blokada puta radi zaustavljanja autobusa sa migrantima) je bio vjerovatno produkt momenta i jedan izljev frustracije građana koja je, naglašavam, apsolutno legitimna, ali treba je kanalisati na pravi način tako da ovi protesti pređu u jednu artikuliranu, jasnu inicijativu koja će imati jasne ciljeve, provodive ciljeve i koja će pomoći stvarno da teret krize se skine sa leđa stanovnika Unsko-sanskog kantona.

  • Ublažavanje posljedica

Nažalost, dešava se nešto što je bilo predvidljivo, i vlasti USK i države BiH trenutno se suočavaju sa nečim što je bilo jako predvidljivo, i na kraju doveli su se u situaciju da jednostavno sve ono što su predviđali kao da su se potrudili da se ta predviđanja i ostvare.

Sigurnosna situacija se sigurno pogoršava, dolazi zima, i to je već sada floskula, doći će jesen, doći će zima.

Evo došla je jesen, došla je zima, šta se je uradilo?

Šest mjeseci je nepovratno izgubljeno, i sada sve što vlasti i međunarodna zajednica rade jeste ublažavanje posljedica, umjesto da su preduzeli blagovremeno akciju na sprječavanju ovakvog ovakvog pogoršanja situacije.

  • Žrtve

Ne treba ni u jednoj sekundi smetnuti sa uma da građani Bihaća, Unsko-sanskog kantona, već deset mjeseci apsolutno sami bez ičije podrške i pomoći nose se sa teretom ove krize i vjerovatno u bilo kojoj drugoj sredini, čak i u bogatijim i razvijenijim zemljama, situacija bi eskalirala mnogo, mnogo prije nego što je u Bihaću, i u mnogo većim razmjerama.

U Bihaću ipak nije ni bilo nasilja, sigurnosna situacija je opet još uvijek pod kontrolom, i koliko god da su iscrpljeni resursi MUP-a Unsko-sanskog kantona, nije fer zbog nekog pojedinačnog incidenta ili jednog privremenog izljeva frustracije građana, jer ta se frustracija u njima gomila već deset mjeseci, kriviti Bišćane ili im držati neke lekcije sa visine.

Jednostavno te ljude treba razumiti i treba u svakom momentu imati u vidu da su i Bišćani i građani USK, dakle građani BiH općenito, a i migranti, žrtve jednog nesposobnog sistema i interesnih krugova kako domaćih, tako stranih, i mora im se pomoći na svaki način da prebrode ovu krizu.

XS
SM
MD
LG