Dostupni linkovi

Nada u bolje odnose Beograda i Podgorice


Milo Đukanović i Aleksandar Vučić u Beogradu 10. decembra 2013.
Milo Đukanović i Aleksandar Vučić u Beogradu 10. decembra 2013.
Gotovo sve političke partije u Crnoj Gori pozdravljaju ishod parlamentarnih izbora u Srbiji, a jednoglasno se očekuje da će se nastaviti sa unapređenjem odnosa između dvije zemlje, jer je stabilizacija odnosa upravo započela kada je Vučićeva Srpska napredna stranka preuzela vlast u Srbiji prije dvije godine.

Svi elektronski i štampani mediji u Crnoj Gori su kao jednu od najvažnijih vijesti objavili ishod izbora u Srbiji uz naglasak o apsolutnoj pobjedi Vučićeve Srpske napredne stranke.
U prvim komentarima vladajuća Demokratska partija socijalista čestita pobjedu Aleksandru Vučiću i očekuje da će odnosi između dvije zemlje ići i dalje uzlaznom linijom.

“Sve čestitke Srpskoj naprednoj stranci na izbornom rezultatu. Čestitamo iz dva razloga, prvi je zbog činjenice da su osvojili 157 mandata od 250 u srpskoj skupštini a sa druge strane i zbog činjenice da su makar prema prvim izvještajima izbori bili okarakterisani kao fer, demokratski i slobodni što samo govori da građani Srbije imaju povjerenja u vlast koja je i do sada bila u Srbiji. Treba takođe reći da srpsko crnogorski odnosi u posljednjih par godina od kada su naprednjaci na vlasti su zaista išli uzlaznom linijom tako da očekujemo da taj trend bude nastavljen”, kazao je funkcioner DPS-a Predrag Sekulić.

Nova srpska demokratija je odmah nakon objavljivanja preliminarnih rezultata čestitala Vučiću na ubjedljivoj pobjedi. Predsjednik NOVE Andrija Mandić je poželio Vučiću da upravlja Srbijom na dobrobit svih građana i da sa velikom odgovornošću učestvuje u rješavanju problema sa kojima se suočava srpski narod u regionu.

Milutin Đukanović je rekao: „Mi se nadamo da će se ova pobjeda SNS-a reflektovati, da se poprave odnosi između Srbije i Crne Gore, a samim tim to će značiti i poboljšanje položaja srpskog naroda u Crnoj Gori.“

Bilježimo i stav predsjendika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića koji je objavio na tviteru, u kojem između ostalog kaže da je razočaran u ishod izbora uz konstataciju da je „i Srbija dobila svog Mila i DPS“.

U Pozitivnoj Crnoj Gori smatraju da odnosi dvije zemlje mogu biti puno bolji:

Mladen Bojanić
Mladen Bojanić
“Nama je najvažnije da izbori i u Srbiji kao i u Crnoj Gori budu fer i demokratski, za šta se mi ovdje u Crnoj Gori borimo sve vrijeme.Volja je građana Srbije koga oni hoće da imaju za vlast i sa kojom snagom ta vlast da bude. Vjerujemo da odnosi Srbije i Crne Gore mogu da budu puno bolji i mi ćemo koliko možemo i kao Pozitivna koliko budemo imali uticaja doprinijeti da ti odnosi budu na što većem nivou“, kaže Mladen Bojanić.

Odnosi Crne Gore i Srbije su dugo bili na napeti i na vrlo niskom nivou, zbog referenduma nakon kojeg je Crna Gora izašla iz zajedničke države, a posebno nakon 2008. godine kada je zvanična Crna Gora priznala nezavinost Kosova. Stabilizacija odnosa je krenula kada je mjesto predsjednika Srbije preuzeo Tomislav Nikolić, a Srpska napredna stranka preuzela izvršnu vlast. Nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora u Srbiji, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić su posjetili Crnu Goru i u razgovoru sa Milom Đukanovićem postigli dogovor o izgradnji zajedničke evropske budućnosti. Tako se dogodilo da je premijer Milo Đukanović poslije više od deset godine bio u zvaničnoj posjeti Srbiji, a predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić govorio u Skupštini Srbije, što je bilo praktično nezamislivo u vrijeme vladavine Demokrata u Srbiji.

Kako će se reflektovati ubjedljiva pobjeda Vučićevih naprednjaka na odnose sa Crnom Gorom, odnosno da li će to uticati na status Srba u Crnoj Gori, pitali smo političkog analitičara Zlatka Vujovića, koji navodi da treba biti i oprezan jer u odnosu na prije dvije godine Vučić sada ima apsolutnu vlast na svim nivoima.

“Jak lider pritom jako baziran na nacionalističkoj podršci nije dobra vijest za Crnu Goru niti za njeno rukovodstvo. Nakon neke snažnije konsolidacije svojih pozicija i na neki način konsolidacije teških problema i situacije u Srbiji, gotovo je sigurno da će se Vučić kretati matricom svojih prethodnika, odnosno da će veliku pažnju posvećivati zemljama susjedima i onome šta se tamo dešava. Baviće se nekom regionalnom politikom koja će uključivati i moguće veći stepen miješanja u unutrašnje odnose prije svega onih susjeda gdje živi značajan broj pripadniak srpske nacionalnosti“, zaključuje Vujović.
XS
SM
MD
LG