Dostupni linkovi

Opozicija želi aktivniji Savjet za evrointegracije


Nebojša Medojević, arhiva
Predsjednik Nacionalnog Savjeta za evropske integracije Nebojša Medojević smatra da uloga tog parlamentarnog tijela u procesu evropskih integracija mora biti znatno veća zbog čega je predložio formiranje Radne grupe koja bi pripremila izmjene i dopune odluke o formiranju Nacionalnog Savjeta.

I dok u opoziciji i u nevladinom sektoru takvu ideju podržavaju, u vladajućoj DPS smatraju kako je za opstrukcije dosadašnjeg rada Savjeta kriv sam Medojević.

Novi status Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, prema mišljenju predsjednika Nacionalnog Savjeta za Evropske integracije Nebojše Medojevića, nameće potrebu redefinisanja dosadašnje pozicije tog parlamentarnog tijela. On ocjenjuje kako je Savjet služio samo kao dekor vlasti koja, kako tvrdi, nije imala političku volju da ojača ulogu parlamenta u procesu evropskih integracija.

Sa Medojevićem je saglasan i član Savjeta iz Nove srpske demokratije Goran Danilović.

"Uzaludna je i Medojevićeva inicijativa i moje podržavanje te inicijative jer se ništa, nažalost od toga neće dogoditi. Da smo mi kao parlament, i posebno Vlada Crne Gore, da je željela drugačiju ulogu NSI-ja u procesu integracija, on bi tu ulogu i dobio. Međutim, ne samo da je NSI
Goran Danilović
dekorativnog karaktera nego, da ne zaboravimo svi, izuzev Vlade u tom procesu kao da ne postoje"
, objasnio je on.

Takve ocjene odbacuju u vladajućem DPS-u i za nedovoljnu aktivnost Savjeta, koji se od svog osnivanja sastajao samo nekoliko puta, prozivaju samog Medojevića koji je funkciju predsjednika Savjeta naslijedio od lidera SNP-a Srđana Milića.

"Dok je bio MIlić, možda je u startu i bilo nekih ideja da se taj savjet stavi u punu funkciju i koordinaciju svih aktivnosti u procesu evropskih integracija. Međutim, dolaskom Medojevića savjet je počeo da luta. Osim poslovnika još ništa od njega nijesmo čuli. Imajući u vidu sastav i značaj tog tijela, mislim da se za savjet mogu naći neka rješenja da se uključi u proces evropskih integracija. Tu nema spora od onih koji u tome učestvuju kao ni od Vlade koja vodi taj proces", smatra Radivoje Nikčević iz DPS.

I za Borisa Raonića koji je član Nacionalnog Savjeta za evropske integracije ispred Inicijative mladih za ljudska prava Savjet nije bio operativan i nije ostvario svoju funkciju ali odgovornost za to ne vidi samo na vladajućim partijama.

"Priča da Vlada preuzima neki monopol u procesu evropskih integracija je tačna ali je pitanje čijom voljom. Ja nijesam siguran da je to 100 posto njenom voljom. Ja mislim da sve institucije, a to su i predsjednik i NVO sektor i Socijalni savjet nijesu pokazale ni malo inicijative da Nacionalni savjet za evropske integracije profunkcioniše. Tako da je ocjena Medojevića da je potrebno redefinisati ulogu NSI svakako ispravna. To je nešto o čemu sam ja već više puta pričao. Čak sam rekao da ću, ukoliko ne profunkcioniše, podnijeti ostavku jer ne želim da
Odlukom o osnivanju predviđeno je da NSI radi kao savjetodavno tijelo i doprinosi boljoj koordinaciji i nadgledanju primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i praćenju pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.
budem član tijela koje nema svoju ulogu",
kaže Raonić.

Odlukom o osnivanju predviđeno je da NSI radi kao savjetodavno tijelo i doprinosi boljoj koordinaciji i nadgledanju primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i praćenju pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. Stalne kritike iz redova opozicije ali i nevladinog sektora kako je ministarstvo za evropske integracije monopolizovalo svoju ulogu u tom procesu, a marginalizovalo ulogu parlamenta i Nacionalnog Savjeta, Nikčević iz DPS-a kategorički negira.

"Mi smo punim kapacitetom učestvovali u radu Savjeta i, evo, ja kao predsjednik Administartivnog odbora uključen sam u taj proces. Da podsjetim da smo mi iz DPS-a bili protiv izbora Nebojše Medojevića jer smo znali da on taj posao neće obaviti kako treba", kaže Nikčević.

Da li je to razlog što Medojevića nema među članovima crnogorske parlamentarne delegacije koja će se uskoro u Briselu sastati sa delegacijom Evropske Unije, zbog čega su se opozicionari obratili predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću.

"Da li je moguće da jedan čovjek može biti tako značajna prepreka vlasti da se zbog toga skoro obrukamo i na te pregovore ne povedemo predsjednika Nacionalnog savjeta za EU integracije pa makar ta institucija, pod znacima navoda, bila i samo formalnog karaktera? Neka budu svi sigurni da gospodin Medojević neće reći ništa drugo u odnosu na druge iz opozicije .Dakle, ukoliko je namjera da Medojević ne ide da se ne bi čula neka priča, onda je to uzaludan posao jer će se istina o nama čuti s obzirom na to da je nepristojno da parlamentarci idu u Brisel da govore neistinu"
, kaže Goran Danilović.
XS
SM
MD
LG