Dostupni linkovi

Nacionalni stroj bez kazne za napad na antifašiste


Goran Davidović

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odustalo je od krivičnog gonjenja većine pripadnika zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj, koji su kamenovali kolonu antifašista 7. oktobra 2007. godine u tom gradu, javio je u utorak Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Prema saznanjima centra Više javno tužilaštvo odustalo od daljeg krivičnog gonjenja vođe neonacista Gorana Davidovića, i još šest optuženih. Svi oni bili su optuženi za nasilničko ponašanje. Viši sud je u skladu sa tim obustavio krivični postupak protiv navedenih optuženih.

Novinar VOICE-a Darko Šper kaže da je tužilaštvo u obrazloženju ovakvog poteza navelo da je odustalo od krivičnog gonjenja optuženih, jer su oni već jednom bili kažnjeni zbog ovakvog ponašanja pred prekršajnim sudom.

“U tužilaštvu su naveli da bi to bilo kršnjenje merila Evropskog suda za ljudska prava i ustavne prakse Ustavnog suda Srbije”, naveo je on.

Više javno tužilaštvo je ostalo pri delu optužnice koji Davidovića i još jednog člana neonacističke organizacijetereti za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, pa će se protiv njih dvojice krivični postupak nastaviti.

Davidoviću se sudi u odustvu, jer se nije odazivao pozivima za početak suđenja, pošto živi u inostranstvu.

Jedan od organizatora antifašističkog skupa bio je i novinar Nedim Sejdinović. On kaže da je zabrinjavajuća ovakva odluka sudskih organa.

“Poruka je više nego jeziva: nasilje je dozvoljeno, širenje mržnje kroz nasilje takođeje dozvoljeno, i da građani u ovoj zemlji definitivno ne mogu da iskažu protest protiv retrogradnih procesa a da ne budu ugroženi. Na tom skupu su neki ozbiljno povređeni a oni do sada nisu dobili nikakvu setisfakciju”, podseća Sejdinović.

“Ovo je poruka svim nasilnicima”, kaže Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra i dodaje da “ je očigledno da je reč o poruci da ovakvo ponašanje i sankcije mogu se izbeći".

"A pauza od šest godina u ovom procesu mnogo govori o sudskom sistemu zemlje. Razdvajanje procesa za izazivanje rasne i nacionalne mržnje i procesa zbog nasilničkog ponašanja pokazuje i stanje u našem društvu”, smatra on.

Davidović je ranije hapšen u inostranstvu kako bi odslužio zatvorsku kaznu zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti na antifašističkoj tribini na Filozofskom fakultetu novembra 2005. godine, na kojoj je vređao i šamarao učesnike. Nakon odsluženja kazne ponovo je napustio zemlju.

Incident se dogodio 7. oktobra 2007. godine, kada je učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" u Novom Sadu napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja.

Oni su prethodno u dvorištu Doma vojske zapalili navijačke baklje i uzvikivali parole poput "Vojvodina - Srbija", "Srbija Srbima", "Ubi pedera" i "Ratko Mladić". Takođe su podizali ruke u znak nacističkog pozdrava.

Oni su kamenicama pogodili nekoliko građana, a tadašnjem šefu novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavelu Domonjiju su razbili glavu. Pripadnici žandarmerije su nakon toga utrčali u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

XS
SM
MD
LG