Dostupni linkovi

Nacionalni saveti: Odlukom Ustavnog suda Srbije smanjena prava manjina


Novi Sad
Novi Sad
Odlukom Ustavnog suda kojom je više od dvadeset odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine proglašeno neustavnom, smanjena su stečena prava manjinskih zajednica – ovakav stav su u četvrtak zauzeli Nacionalni saveti nacionalnih manjina u Novom Sadu.

„Sam Ustavni sud je svojom odlukom bitno doprineo snižavanju dostignutog nivoa ljudskih i manjinskih prava u Srbiji. Takođe, stvorio je uslov za to da se oni i ubuduće snižavaju. Treba da se vodi ozbiljna rasprava o tome da li ovaj ustav odgovara današnjem trenutku“, kaže predsednica Nacionalnog saveta slovačke zajednice, Ana Tomanova Makanova.

Predstavnik Nacionalnog saveta hrvatske zajednice, Darko Sarić Lukanić, kaže da je problematično i to da nova većina koja se formira na republičkom nivou uopšte ne spominje pitanje ljudskih i manjinskih prava.

„Mi smatramo da je veoma važno da se pri budućoj vladi i formaira zasebno ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Činjenica je da u koalicionom sporazumu nema nijednog slova, a kamoli jedne reči ili rečenice kada je u pitanju ljudska i manjinska problematika. Iako su se svi akteri na političkoj sceni u procesu izbora deklarativno izjašnjavali da su privrženi evropskim integracijama i zaštiti ljudskih i manjinskih prava, vidimo da je to izostalo iz koalicionog sporazuma“, kaže Lukanić.

Ustavni sud je 10. jula objavio svoju odluku u vezi sa Zakonom o nadležnostima Vojvodine koja je 13. jula stupila na snagu.
XS
SM
MD
LG