Dostupni linkovi

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije sa novim komandantom misije KFOR-a


Pripadnici KFOR-a na graničnom prelazu Jarinje, između Kosova i Srbije, 2. oktobra, 2021., ilustracija.
Pripadnici KFOR-a na graničnom prelazu Jarinje, između Kosova i Srbije, 2. oktobra, 2021., ilustracija.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je da od KFOR-a očekuje da stvori uslove za bezbedan i miran život stanovništva na Kosovu.

Mojsilović se u četvrtak, 25. novembra u Beogradu, sastao sa novopostavljenim komandantom misije Kfora, general-majorom Ferencom Kajarijem, i razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Mojsilović je rekao da od Kfora, "kao jedinog legitimnog bezbednosnog aktera na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojnotehničkim sporazumom", očekuje da stvori uslove za bezbedan i miran život.

Na sastanku su razmotrene i aktivnosti koje se preduzimaju radi praćenja situacije na terenu i očuvanja i unapređenja bezbednosti na tom prostoru, navodi se u saopštenju.

Mojsilović i Kajari su, kako se dodaje, ukazali na značaj direktnih kontakata na svim nivoima između Vojske Srbije i KFOR-a za stabilnu bezbednosnu situaciju na Kosovu, a posebno oblasti administrativne linije prema Kosovu.

Krajem septembra je na severu Kosova grupa lokalnih Srba organizovala blokade na prelazima Jarinje i Brnjak, nakon što je Vlada Kosova donela odluku da srpske registarske tablice moraju da se zamene probnim, dok se vozilom upravlja na teritoriji Kosova.

Radilo se o recipročnoj meri Kosova prema Srbiji, jer su građani Kosova sa RKS (Republika Kosovo) tablicama od 2011. godine na teritoriju Srbije mogli da uđu samo sa probnim tablicama.

Evropski specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak objavio je u 30. septembra, na Tviteru, da su Beograd i Priština postigli dogovor o rešenju krize na prelazima na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG