Dostupni linkovi

Načelnici oružanih snaga za regionalnu pomoć i suradnju


Hrvatski ministar obrane Davor Božinović, američki admiral S. J. Locklear i načelnik GS OS Hrvatske general Drago Lovrić na konferenciji u Zagrebu, 22. novembar 2011.
Hrvatski ministar obrane Davor Božinović, američki admiral S. J. Locklear i načelnik GS OS Hrvatske general Drago Lovrić na konferenciji u Zagrebu, 22. novembar 2011.
U Zagrebu je u utorak održana 15. konferencija načelnika Glavnih stožera Oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje. Uz predstavnike američke vojske i načelnike Glavnih stožera Oružanih snaga Hrvatske, Albanije, Makedonije, BiH i Crna Gore, na konferenciji su kao promatrači sudjelovali i Slovenija i Srbija.

Obuka i uvježbavanje za međunarodne operacije i sudjelovanje u međunarodnim operacijama, naglasci su petnaeste po redu konferencije načelnika glavnih stožera oružanih snaga.

“Sastanci načelnika Glavnih stožera pomogli su izgradnji stabilnost, interoperabilnosti i našem zajedničkom sudjelovanju u operacijama. Naš cilje je da i dalje u budućnosti nastavljamo izgradnju drugih sposobnosti gdje možemo regionalno pomagati jedni drugima, a posebno ako možemo pomagati vezano za humanitarne katastrofe. Te sposobnosti su izuzetno bitne – važno je ne duplicirati kapacitete i sposobnosti, ali zajednička pomoć je izuzetno značajna za sigurnost svih građana u regiji”, naglasio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga zemlje domaćina, general-pukovnik Drago Lovrić.
Admiral Locklear: Hrvatska jest i ostat će strateški saveznik Sjedinenih država.

Primjer dobre suradnje je škola vojne policije u Afganistanu, gdje je Hrvatska vodeća nacija, a u obuci pomažu i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Makedonije.

Zapovjednik južnog krila NATO-a i Mornaričkih snaga SAD-a za Europu i Afriku, admiral Samuel J. Locklear pozitivno je ocijenio ulogu Hrvatske.

“Hrvatska jest i ostat će strateški saveznik Sjedinenih država. Zajedno smo u NATO-u, a bilateralna suradnja pospješuje naše sposobnosti i interoperabilnost”, kazao je Locklear.

Uz domaćine, na konferenciji su sudjelovali načelnici Glavnog stožera Oružanih snaga država članica Američko-Jadranske povelje: Albanije - general bojnik Xhemal Gjunkshi, Crne Gore - viceadmiral Dragan Samardžić, Bosne i Hercegovine - general pukovnik Miladin Milojčić i Makedonije -general bojnik Gorančo Koteski, kao i zamjenik zapovjednika Američkih snaga za Europu (US EUCOM) general pukovnik John D. Gardner i zapovjednik snaga Europske unije u BiH (EUFOR) general bojnik Bernhard Bair.

U ime zemalja promatrača u Američko-jadranskoj povelji skupu su nazočili i načelnici Glavnih stožera oružanih snaga Srbije – general zbora Miloje Miletić i Slovenije – general bojnik Alojz Steiner.
XS
SM
MD
LG