Dostupni linkovi

Srbija želi i Nabuko gasovod


Da li Srbija pravi zaokret u svojoj energetskoj strategiji? Ovo pitanje postavili smo znalcima u Srbiji nakon izjave predsednika Srbije Borisa Tadića da treba učiniti sve kako bi, ne samo ruski “Južni tok” gasovoda, već i konkurentski “Nabuko”, prolazio kroz Srbiju. To pitanje se u Srbiji odavno prevodi na dilemu: oslanja li se to Srbija više na Moskvu nego na Evropu?

Ova izjava predsednika Srbije Borisa Tadića došla je dan nakon završetka regionalnog samita krajem prošle nedelje u Novom Sadu, na kome su predsednici 14 država regiona razgovarali i o saradnji u oblasti energetike, kako bi se smanjila ranjivost regiona na krizne situacije, kakva je bila rusko-ukrajinski gasni spor.
Boris Tadić


“Nevolja je u tome što nas zaobilazi “Nabuko”, ali trasa tog gasovoda još nije definitivno određena i mi ćemo sve učiniti da on jednim delom prođe kroz Srbiju, kao što oba gasovoda u jugoistočnoj Evropi prolaze kroz Bugarsku, tako da bismo želeli da i mi dobijemo takav status"
, rekao je BorisTadić.

U Srbiji je to pitanje odavno postalo političko, pa se opredeljenje ili “Južni tok” koji kreće iz Rusije ili konkurentski “Nabuko” koji povezuje Kaspijski region i Bliski istok sa tržištima u Evropi – prevodilo na dilemu: oslanja li se to Srbija više na Moskvu nego na Evropu? Mnogi se sećaju skandala koji su donedavno pratili ceo posao oko gasnog sporazuma sa Rusijom, kritike dela javnosti da se Srbija predala u ruke Rusiji kada je u pitanju snabdevanje gasom.

Ova izjava predsednika Srbije dan nakon završetka regionalnog samita iznenadila je naše sagovornike. Dobri poznavalac gasnih prilika u regionu Milan Simurdić:

“Ono što je značajno jeste da u celom regionu, pa i u Srbiji, očigledno raste svest o potrebi snabdevanja iz više izvora i više pravaca, o potrebi međusobnog umrežavanja i solidarnosti u isporukama gasa. Više signala u poslednjih dva meseca govore da je moguće da se situacija sa početka ove godine ponovi. Ukrajinsko-ruski odnosi u oblasti gasa su daleko od postavljanja na stabilne noge i sasvim je logično da države i državne politike nastoje da pronađu rešenja za moguće buduće nestašice gasa.”
Miroslav Prokopijević, Foto: Vesna Anđić


Ekonomista Miroslav Prokopijević:

“Izvesno je da je takva izjava promena i samo možemo da nagađamo šta je bila posledica te promene. I ranije sam govorio da Srbiji treba da bude prioritet “Nabuko”, a ne “Južni tok”, i da treba zajedno sa Albanijom, Crnom Gorom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom da pokuša da dođe do snabdevanja preko južne Italije i severne Afrike – tek time bismo relaksirali našu situaciju.”


Sijka Pistolova iz Enerdži observera takođe je iznenađena ovom izjavom i smatra je obrtom, ali ostavlja rezervu koliko je ona utemeljena:

“Nadam se da se predsednik Tadić dobro informisao, pre nego što je dao takvu izjavu, da li Srbija uopšte može to da izvede, da li nas možda energetski sporazum sa Rusijom obavezuje da za vijek i vijekova koristimo samo ruski gas. Zašto ovo spominjem? Za vikend sam pročitala vest da američka kompanija “Komiko” planira da gradi rafineriju u Smederevu. Gospodin Škundrić, srpski ministar energetike, komentarisao je tu vest rečima da moramo da vidimo da li je to u skladu sa energetskim sporazumom sa Rusijom. Zato se bojim da gospodin Tadić nema realnu podlogu, a želela bih da nisam u pravu.”


Za sada, sa zvaničnih mesta nema reakcija.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG