Dostupni linkovi

Staničić: Hrvatsko islustvo će pomoći susjedima


Tonči Staničić
Tonči Staničić
Čelnici Europske unije službeno su u petak objavili završetak pregovora s Hrvatskom koja treba postati punopravna članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine.

„Ovo je historijska odluka i nadamo se da će sve biti spremno da pozdravimo Hrvatsku kao 28. članicu“ - poruka je iz Brisela. Dodaje se kako završetak hrvatskih pristupnih pregovora daje novi zamah europskoj perspektivi zapadnog Balkana, pod uslovom da nastavi s reformama - zaključili su čelnici Europske unije.

O tome koliko će iskustvo zemlje susjeda pomoći bh. putu europskih integracija, govori amabasador Hrvatske u BiH Tonči Staničić.

RSE: Gospodine Staničiću, Hrvatska je dobila konkretan datum ulaska u EU. To je srpanj 2013. godine. U konačnici - što BiH može očekivati nakon punopravnog članstva Hrvatske? Što ulazak Republike Hrvatske u EU zapravo znači za Bosnu i Hercegovinu?

Staničić: Možda bi bilo pretjerano reći da će značiti isto što i za Hrvatsku, ali nije to daleko od istine. Naime, od mog prvog dana ovdje u Bosni i Hercegovini, skoro dvije i pol godine, ja tvrdim da jedino Hrvatska može na zaista efikasan način povući Bosnu i Hercegovinu u smjeru Europske unije. Možda kad se govori o europerspektivi, da obično građanima to izgleda, kako bi to Amerikanci rekli, science fiction, nešto što je jako daleko i nedostižno. Međutim, to nije tako. I nama su se pregovori rastegli, ali godine idu i taj dan na kraju brzo dođe. Međutim, ono što je mnogo važnije od samog tog trenutka stupanja u punopravno članstvo je put na kojem se nalazi. Na tom putu postoji cijeli niz stepenica i na svakoj sljedećoj stepenici građani osjećaju koristi od činjenice što se na tom putu nalaze. Upravo Hrvatska s ovim iskustvom pregovaranja, kao najnovija članica, može najviše pomoći Bosni i Hercegovini, ustvari dati gotove recepte. Narod je milijun puta rekao da se topla voda ne treba otkrivati, već je davno otkrivena. To je upravo formula koju mi predlažemo Bosni i Hercegovini – na vrlo praktičan i konkretan način pomoći da se ne ponavljaju naše greške, nego da se što prije prevali taj put. Važno je postići onaj minimum funkcionalnosti vlasti na svim razinama jer to je pretpostavka da bi se moglo ići dalje. Ne može se ni u Europu ni igdje bez vlasti. Potrebno je da ona funkcionira, naravno.

RSE: Koliko su za te ključne razgovore o Bosni i Hercegovini kao mogućoj članici EU važni regionalni politički odnosi? Evo, danas na političkoj sceni imamo sasvim vidljive jako dobre odnose Josipović – Tadić. Kada će se u tu regionalnu suradnju tako otvoreno uključiti i Predsjedništvo BiH?

Staničić: Ono se uključuje. Uostalom, Predsjedništvo BiH prije nekoliko mjeseci u kompletnom sastavu je bilo u Zagrebu. Rezultati tog posjeta su bili jako dobri jer upravo poruke su bile ove o kojima vi govorite – put pomirenja, put intenzivne suradnje u svakom pogledu, ne samo političkom. Mi smo jedni drugima najvažniji ekonomski partneri, bez obzira što će Hrvatska ući za dvije godine u Europsku uniju. Mi ne možemo naći boljeg partnera nego što su to države regije, Bosna i Hercegovina i Srbija, a i one nas. Dakle, mi smo jedni drugima najbolji partneri. I tako treba i ostati.

RSE: U posljednje vrijeme sve se glasnije govori da Hrvati u BiH nisu u ravnopravnom položaju s ostala dva naroda. Može li ulazak Hrvatske u EU 2013. utjecati i na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini?

Staničić: Upravo Hrvati iz Bosne i Hercegovine bi trebali biti najvažnija spona prema Hrvatskoj, a to znači prema Europi. Poznato je, naime, da su oni dvojni državljani, da imaju putovnice Republike Hrvatske, dakle, za dvije godine oni će biti državljani Europske unije. Naša je poruka njima da ne odlaze ni u Hrvatsku ni u druge zemlje EU, naime iz jednog vrlo praktičnog razloga – iskustva tranzicijskih zemalja koje su do sada ulazile u Uniju pokazuju da su najviše ekonomski profitirale ne tranzicijske zemlje koje su ušle, nego one koje su bile izvan, uz rubno područje Europske unije. To rubno područje uz Europsku uniju je izvanredno ekonomski prosperiralo. A s obzirom na oblik naše granice, ustvari cijela Bosna i Hercegovina će biti rubno područje uz Europsku uniju. Ja sam uvjeren da Hrvati trebaju ostati radi svog boljeg života i ekonomskog prosperiteta, ali i svi ostali građani Bosne i Hercegovine da mogu na najbolji mogući način profitirati iz toga.
XS
SM
MD
LG