Dostupni linkovi

Na lokalne izbore u BiH i dalje svake druge godine


Ilustracija
Ilustracija
(Zabilježili reporteri Radija 27 – iz Zvornika Ranko Ostojić, iz Tuzle Edita Muharemagić, iz Višegrada Mira Andrić i iz Olova Kadir Plećan)

S vrha dvije bosanskohercegovačke političke stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Stranke demokratske akcije, upućena je inicijativa da se lokalni izbori u BiH, predviđeni za oktobar ove godine, odlože za dvije godine i da se održe zajedno da općim izborima. Obrazloženo je to smanjenjem troškova, zatim biračkom zasićenošću izborima, a inicijatori su kazali i da česti izbori otežavaju razvoj.

Šta o toj inicijativi kažu vijećnici ili odbornici općinskih vijeća ili skupština opština iz nekoliko bh. gradova?

Čelnici lokalnog SNSD-a u Zvorniku, iako je s vrha njihove stranke inicirano odlaganje lokalnih izbora, procjenjuju da će predstojeći lokalni izbori biti održani kad je i predviđeno – jesenas. Nema uslova za odlaganje.

„Malo je vjerovatnoće. To bi bio mandat od šest godina, a da bi se to uradlilo, moralo bi se zakonodavstvo na svim nivoima, od statuta opština, entiteta i kantona, prilagoditi tom zahtjevu“, kaže Lazar Prodanović, čelnik SNSD-a u Zvorniku i poslanik u Parlamentu BiH.

Samir Palić, odbornik SDA u Skupštini opštine Zvornik, smatra da lokalne izbore treba održati u oktobru, a o objedinjavanju s općim izborima može se kasnije razmišljati:

„Mi smo dobili mandat na četiri godine i ne bismo ga produživali. Ne bojimo se izaći na izbore, ponovo provjeriti volju birača. Spremni smo za održavanje lokalnih izbora. Možda 2014. godine održati ponovo zajedno i lokalne i opšte izbore.“

Slično razmišlja i Slaviša Vlačić, predsjednik Opštinskog odbora SDS-a u Zvorniku:

„Naša partija je počela već odavno s pripremama za izlazak na lokalne izbore. Mi kao legalisti smatramo da ne postoji ni zakonski ni ustavni osnov za odlaganje ovih izbora. A što se tiče skraćenja mandata za lokalne izbore, da oni ne budu na četiri godine nego na dvije, ta opcija će biti otvorena onog časa kad se završe lokalni izbori.“

Inicijativu da se opći izbori održe u oktobru, dvije godine prije isteka već dobijenih mandata, Vlačić smatra trikom političkog marketinga:

„Predsjednik može da raspusti parlament i da skrati mandat Narodnoj skupštini, a samim tim i izvršnoj vlasti. To tehnički ne bi bilo nemoguće i neizvodljivo, međutim, to je samo propagandni trik – jer kome se daje vlast koja je uzeta prije dvije godine i koja ima još nešto mrvica da troši? Neće se njima žuriti s opštim izborima kad je u pitanju 2012. godina.“

I u među vijećnicima u Tuzli različita su mišljenja, mada je više onih koji smatraju da je u ovom trenutku kasno za bitnije izmjene.

„Trebali su to ranije pokrenuti kako bi blagovremene izmjene zakona omogućile takvu promjenu“, smatra vijećnik SDP BiH Nikola Slavuljica dok vijećnik SDA Edis Bajić ističe da je kasno za „promjene izbornih zakona, a time i za inicirane izmjene termina izbora“.

Mirnes Ajanović
Mirnes Ajanović
Interesantan je prijedlog spajanja općih i predstojećih lokalnih izbora, komentira predsjednik Bosanske stranke, Mirnes Ajanović.

„Treba dati mogućnost građanima da preispitaju svoje odluke, međutim, radi se očito o izmišljanju problema od strane političara koji su na vlasti. Onemogućili su da riješe osnovne, egzistencijalne probleme građana, stalna su poskupljenja energenata, hrane i svega ostalog, a evo, bave se izmišljanjem novih problema.“

Inicijative o odlaganju lokalnih izbora i njihovom spajanju s općim izborima nisu prihvatljive ni za većinu vijećnika u općini Olovo.

„Smatram da će se ovogodišnji lokalni izbori najvjerojatnije održati po dosadašnjem izbornom zakonu jer, kao što znate, do objave izbora je ostalo nešto više od mjesec dana. Ali, svakako se slažem da ubuduće treba raditi na jednovremenom sprovođenju izbornog procesa na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. To će ne samo pojeftiniti ukupni izborni proces, nego će omogućiti i bolje funkcionisanje vlasti na svim nivoima“, kaže za RSE vijećnik SDA Izudin Kučanović.

Član Glavnog odbora stranke za BiH Nusret Sirćo smatra, međutim, da lokalne i opće izbore treba održati odmah u istom terminu:

„Što se tiče Stranke za BiH, ako se sastave izbori, najbolje bi bilo da se zajedno sa lokalnim održe i opći izbori.“

Odbornici SNSD-a, iako u Višegradu imaju većinu u lokalnom parlamentu, inicijativu s vrha svoje stranke nisu htjeli komentarisati. Zato su odbornici iz opozicije bili vrlo izričiti

„Moj stav je da uopšte ne treba odlagati izbore zbog toga što je ovakva situacija samo produžavanje ove agonije u kojoj se sada nalazimo. Ako pričamo o našem gradu, o Višegradu, aktuelna vlast nije učinila ništa da bi ispunila ono što je obećala“, rekao je Predrag Maljukan iz Stranke za mladost, razvoj i budućnost.

Slaviša Mišković, predsjednik SDS-a u Višegradu, nije za odlaganje lokalnih izbora „.zato što bi se nekima koji po zakonu imaju mandat na četiri godine, bez razloga dalo šest“.

„Ako već hoće da se susretnu radi ekonomičnosti, onda bolje da se ovima umanji mandat, nego da se nekome produži na šest.“

Očigledno je da su stavovi lokalnih političara utemeljeni uglavnom na trenutnoj poziciji u vlasti. Oni što imaju većinu, a time i izvršnu vlast, voljeli bi produžiti vladavinu. Oni što su u opoziciji, ne žele odlagati mogućnost da osvoje vlast i odlaganje lokalnih izbora neće prihvatiti. Spajanje lokalnih i općih izbora smatraju racionalnim, ali o tome je sada rano govoriti – rano sve dok oni ne dođu na vlast.
XS
SM
MD
LG