Dostupni linkovi

Na koje probleme mogu naići turisti ka Jadranu


Jadranska obala
Jadranska obala
Turisti koji svoje ljetovanje žele provesti u Hrvatskoj, ukoliko dolaze iz Evropske unije, i još nekih zemalja poput Norveške, San Marina, Švajcarske i Islanda mogu slobodno da unose meso, mlijeko, mesne i mliječne proizvode i to do 10 kilograma po putniku.

Građani drugih zemalja meso i mesne prerađevine mogu da unose samo na prelazima određenim kao veterinarske stanice i to u minimalnim količinama.

"Ti putnici mogu unijeti jednu šteku cigareta po osobi, kao i dvije litre vina i jednu litru žestokog alkoholnog pića“,
kažu u Ministarstva finansija Republike Hrvatske.

U posljednje vrijeme u bh. medijima pojavile su se informacije da su njeni građani koji idu na ljetovanje u Hrvatsku prilikom ulaska u ovu zemlju izloženi rigoroznim kontrolama i da im se oduzima sve što unose od hrane i pića, čak i voda.

S druge strane, glasnogovornica Brodsko-posavske policijske uprave Kata Nuić kaže da nema neuobičajenih kontrola prelaska granice.

„Povremeno su one pojačane, apsolutno sukladno Zakonu o nadzoru državne granice. Dakle, nema nikakvih posebnih pooštravanja u tom nekom smislu da bi mediji nešto posebno trebali reagirati. Kod nas nema nikakvih problema. Protočnost granice kod nas je normalna, uobičajena, nema nekih velikih zastoja,“ kaže Nuić.

Nije isključena mogućnost da su pojačane carinske kontrole na graničnim prelazima prema moru. U policijskoj upravi Splitsko-dalmatinske županije na naš upit rekli su da mogu odgovarati samo na konkretne primjere.

Turisti koji dolaze u Crnu Goru, pored uobičajenih troškova i smještaja, ukoliko dolaze automobilom moraće da plate i ekološku taksu.

„Taksa nije samo za turiste, nego se odnosi i na građane Crne Gore kojima se naplaćuje prilikom registracije vozila. Za turiste koji ulaze putničkim automobilom koji broji manje od osam sjedišta, eko naknada iznosi deset eura i važi za period od godinu dana. Znači, ta eko vinjeta treba da se zalijepi s unutrašnje strane vjetrobranskog stakla, u gornjem desnom uglu,“
rekla je portparol turističke organizacije Jelena Popović.
Ekološka taksa nije samo za turiste, nego se odnosi i na građane Crne Gore kojima se naplaćuje prilikom registracije vozila, kaže portparol turističke organizacije.

Unos hrane dozvoljen pod određenim uslovima

Jedno od važnih ograničenja koje važi za sve turiste odnosi se na odluku vlade iz 2007. godine o zabrani unosa mesa i hrane. Hranu je ipak dozvoljeno unositi ali pod određenim uslovima.

„To je hrana koja se koristi tokom putovanja i ona ne podliježe inspekcijskom pregledu ako čini dio putničkog prtljaga i ako je namijenjena korišćenju tokom putovanja od strane putnika. Dozvoljen je unos hrane u Crnu Goru ako je riječ o proizvodima za ishranu djece i dijetetskoj hrani koja se koristi iz zdravstvenih razloga, a pod uslovom da ti proizvodi ne zahtjevaju poseban način čuvanja. Turisti u svom prtljagu mogu imati sušeno voće, povrće, gljive, začine, čajeve, ukupne težine do kilogram, kao i litar žestokog alkoholnog pića u originalnoj ambalaži sa deklaracijom. Naravno, po osobi može da se unese i dva litra vina,“
ističe Popović.

Svi turisti koji ulaze u BiH mogu slobodno da unesu hranu u vrijednosti do 200 konvertibilnih maraka ili nešto više od 100 eura, kaže portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević.

„Odnosno, za sve ono što se unosi u svom ličnom prtljagu a čija vrijednost prelazi 200 KM, predviđeno je da se ocarini i da se plate zakonom predviđene dažbine prilikom uvoza, a to su carina, carinska evidencija i porez na dodanu vrijednost. Ono što je oslobođeno od plaćanja zakonom predviđenih dažbina, a što bi moglo biti interesantno našim građanima, a i stranim licima, to je unos jedne šteke cigareta, jednog litra žestokog pića ili dvije litre stonog vina, te 60 ml parfema ili 250 ml toaletne vode,“
rekao je on.

Oni koji se ipak odluče da uštede novac noseći svoju hranu na ljetovanje, čine to na vlastiti rizik. Koliko će ovo uticati da se zbog ekonomske krize smanji broj turista na Jadranu iz zemalja u regionu, teško je procjeniti.

*****
Moglo bi vas interesovati i ovo:

Hrvatska očekuje sezonu na razini prošlogodišnje

Nenezić: Crna Gora mora da bude za svačiji džep
XS
SM
MD
LG