Dostupni linkovi

Na Havelovoj sahrani niko od zvaničnika Srbije i BiH


Svijet se oprostio od Havela
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
RSE VIDEO: Svijet se oprostio od Vaclava Havela, Prag, 23. decembar 2011.


Dok su se u Pragu okupili najviši predstavnici svih evropskih zemalja, američka državna sekretarka, te brojni lideri država regiona, iz Srbije i BiH na sahranu Vaclava Havela nije otputovao niko.

Ispred Vlade u Beogradu delegirana je ambasadorka u Pragu Maja Mitrović. Odlukom da nijedan viši zvaničnik ne oda poslednju poštu velikom piscu i državniku, Srbija je načinila još jedan u nizu koraka koji je izoluju od ostatka demokratskog sveta.

Umesto u Pragu, uz ceo svet, srpski predsednik Boris Tadić je
u Beogradu gde u „borbi za nacionalnu stvar“ okuplja Srbe iz regiona. Ministar spoljnih poslova zauzet je večitim pitanjem Kosova, dok su ostali u daleko im prečoj predizbornoj kampanji.

Prezauzeti su bili svi, osim predsednika političkog saveta vladajućih Demokrata Dragoljuba Mićunovića, i da odgovore na naše pozive i pitanje zbog čega niko nije otišao na sahranu Vaclava Havela.

„To je stvar protokola. U čemu je problem, da li je prezauzetost, ne znam“, rekao je Mićunović za RSE.

Zauzeti su i zemljama regiona, ali su njihovi predsednici iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i sa Kosova našli vremena da isprate čoveka koji je menjao svet.

No, u Srbiji Vaclavu Havelu zameraju što se zalagao za NATO intervenciju 1999. godine kako bi se zaustavio rat na Kosovu. To bi, sluti Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, uoči sve bližih izbora mogao biti jedan od političkih razloga zbog čega na sahranu nije otišao niko.

“Ukoliko to jeste razlog, zaista ne znam šta Srbija želi da postigne i šta ćepostići time što stvara neprijatelje tamo gde ih nema. U svakom slučaju, poslata je jedna ružna poruka,” navodi Aleksandra Jerkov.

Ovo nije prvi put da se Srbija distrancira od događaja na koji mnogi dolaze bez obzira na međusobne razlike.

Samo u poslednjih nekoliko godina odbila je da učestvuje na obeležavanju 60. godišnjice oslobođenja nacističkog konc logora Aušvic u Poljskoj, na dodelu Nobelove nagrade za mir kineskom piscu i borcu za demokratiju Liu Xiaobou posle oštrih kritika civilnog društva poslat je zaštitnik građana. Nije se pridružila osudi kršenja ljudskih prava u Iranu, Belorusiji, Darfuru i Zimbabveu.

I dok zvaničnika Srbije nema ni na sahrani Vaclava Havela, spoljnopolitički analitičar Vatroslav Vekarić ukazuje na njen odnos prema nedavnoj smrti jednog drugog lidera.

„Kada se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija izražavala žalost za severnokorejskog diktatora, Srbija se nije pridružila zemljama Evropske unije u njihovom načinu reagovanja, odnosno, odbijanju da se izrazi saučešće. To sve ukazuje da ovde ne postoji spremnost da se prihvate neki uzusi, odnosno pravila i vrednosti koje su vrednosti EU“, kaže Vekarić.

On upozorava da zemlja koja teži da bude deo porodice evropskih naroda ne bi smela olako da prelazi preko ovako važnih događaja za ceo svet, kao što je to ispraćaj Vaclava Havela.

Propust prema prijatelju BiH

Niko od članova Predsjedništva BiH nije prisustvovao sahrani Vaclava Havela, bivšeg češkog predsjednika. Jedan od članova, Nebojša Radmanović, otputovao je u Beograd na sastanak Srba iz regije, koji je sazvao srbijanski predsjednik Boris Tadić.

FOTO GALERIJA
Iz kabineta Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, dvojice članova kolektivnog šefa države, nam je rečeno da ni oni, niti njihovi savjetnici na sahranu neće ići. Obrazloženje zbog čega nismo dobili, ali tek podsjećanja radi Predsjedništvo BiH, koje vodi vanjsku politiku, se toliko rijetko sastaje da su sjednice na nivou incidenta.

Istovremeno, ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, koji tokom petogodišnjeg mandata putuje po svijetu a da nikom ne polaže računa gdje i zbog čega, i danas je na nekom službenom putu. Gdje, nismo uspjeli saznati. Tek iz kabineta bosanskohercegovačkog šefa diplomatije nam je rečeno da će sahrani Vaclava Havela prisustvovati ambasador BiH u Češkoj Nediljko Bilić.

Ovakav odnos zvanične bh. politike prema događaju koji je okupio najviše svjetske dužnosnike, bivše bh. diplomate ocjenjuju nedopustivim.

„Ne vidim stvarno nikakvog razloga za jedan takav propust koji naša zemlja pravi. Ne vidim nikakvog razloga da se ne oda priznanje čovjeku, jednoj od najuglednijih ličnosti Evrope u borbi za poštovanje ljudskih prava, u borbi za demokratski razvoj ne samo Češke nego i čitave Evrope, tako da mi stvarno nije jasno zašto BiH ne pošalje delegaciju. Šalje delegacije na sva moguća dešavanja, koliko sam vidio, po svijetu, a Havel, izgleda, po bh. mjerilima nije zaslužio da mu se kaže:’Svaka ti čast!’ Ili: Laka ti češka zemlja!’“, kaže Ibrahim Đikić, dugogodišnji diplomata.

Hajrudin Somun, bivši ambasador BiH, kaže kako se sa Havelom susreo prije tri godine u Pragu kako bi mu uručio povelju Internacionalne lige humanista. Prema njegovim riječima, bivši češki predsjednik bio je prijatelj BiH, što je, kako navodi, možda nekome od bh. zvaničnika zasmetalo i zbog čega na sahrani nisu otišli:

„Ako ni zbog čega drugog, ono zbog činjenice da je Vaclav Havel bio jedan od prvih koji je poslao poruku Sarajevu kad su počele po njemu padati granate, osuđujući agresiju protiv BiH. Moja je sreća bila što sam upravo o tome s njim prije tri godine u Pragu pričao. Bio je to jedan od meni najdražih susreta u životu“, sjeća se Somun.
XS
SM
MD
LG