Dostupni linkovi

Na Zlatiboru počela s radom najduža gondola na svetu


Gondola na plnini Zlatibor u Srbiji

Panoramska gold gondola na planini Zlatibor u Srbiji, duga oko devet kilometara, počela je s radom pre četiri dana, a svečano puštanje u rad obeleženo je 14. januara.

Gondola je najskuplja i najveća investicija čajetinske opštine, i sav iznos od oko 13 miliona evra, obezbeđen je budžetskim sredstvima ove opštine.

Izgradnja je trajala pet godina, a panoramska gondola povezivaće turistički centar Zlatibora s vrhom Tornik, na nadmorskoj visini od 1500 metara, gde počinje i skijaška staza Tornik.

Iako je ovih dana na Zlatiboru pao veliki sneg, gondola je kako je i najavljeno počela s radom, a interesovanje gostiju za vožnju je veliko. Stotine turista sa svih strana čekaju u redu da kupe kartu za vožnju. Cena u oba pravca za odrasle je 1000, a za decu 550 dinara.

Odgovorni ističu da se poštuju sve epidemiološke mere, i umesto deset u kabinama su po tri putnika, izuzev kada su u pitanju porodice.

Vožnja od početne stanice do vrha Tornika traje oko 25 minuta, i posle svakog ulaza i izlaza putnika, vrši se dezinfekcija. Gondola se kreće brzinom od oko šest metara u sekundi, kapacitet je 600 putnika na sat, u 55 kabina, a maksimalni kapacitet je 1.000 putnika u 90 kabina.

Gondola na planini Zlatibor, Srbija
Gondola na planini Zlatibor, Srbija

S gondolom nova turistička etapa na Zlatiboru i Srbiji

Turistički radnici Zlatibora slažu se da puštanjem u rad gondole počinje jedna nova etapa turističke privrede ovog kraja, ali i cele Srbije. Veruju, ova turistička atrakcija isplatiće im se za manje od deset godina, kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu, sa deset miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

Prema rečima Bojane Božanić, direktorke JKP “Gold gondola Zlatibor”, u saradnji sa francuskim proizvođačem, kompanijom Pomagalski, kompletna instalacija urađena je u skladu s najvišim svetskim standardima zaštite životne sredine uz poštovanje napora Čajetine da postane prva ekološka opština u Srbiji.

Prvih deset dana rad gondole će nadzirati predstavnici ove francuske kompanije, od koje je kupljena sva oprema i koji su obučili radnike zaposlene u JKP “Gold gondola”.

Gondola započeta “zlatiborskom mobom” bez građevinske dozvole

Svečanosti otvaranja Gold gondola prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što je iznenađenje za neke od onih koji su pre pet godina uzeli učešće u takozvanoj mobi.

Naime, tadašnji, a i aktuelni predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji je na prethodnim izborima učestvovao kao opozicija vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, pozvao je građane da pomognu početak izgradnje gondole.

To je bila reakcija na nesporazum između čajetinske vlasti i Ministarstva građevine, koje je u nekoliko navrata odbijalo da potpiše građevinske dozvole za izgradnju gondole koja je velikim delom prelazila preko državnog zemljišta.

Nesporazum između Vlade Srbije i čajetinske vlasti trajao je više od godinu dana, navodno zbog toga što u Čajetini na vlasti nisu bili naprednjaci, ali kasnije, Stamatović je uredno dobio dozvole za sve etape izgradnje gondole.

Stamatović je u javnosti poznat i po svojim proruskim stavovima, pa je tako u avgustu 2019. godine izjavio da je jedini način da Srbija sačuva Kosovo - da ga ustupi Rusiji na određeno vreme.

Zlatiborska gondola je najduža na svetu, a enciklopedijski podaci kažu da je pre zlatiborske, najduža svetska gondola bila u Kini, u jednom nacionalnom parku, duga je 7,4 metara.

XS
SM
MD
LG