Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH: Europski fondovi jačaju mala i srednja poduzeća


EU trenutačno provodi jedanaest projekata širom BiH, kojim se planira otvoriti 500 novih radnih mjesta

Europska unija u posljednjih petnaest godina uložila je oko 55 milijuna eura u jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća. Samo u 2016. za ovu oblast će biti izdvojeno petnaest milijuna dodatnih sredstava iz Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA II). EU trenutačno provodi jedanaest grant projekata sa lokalnim partnerima širom BiH, kojim se planira otvoriti 500 novih radnih mjesta.

Enes Omahić, poduzetnik iz Tešnja, od 2007. godine intenzivno radi na unaprijeđivanju tehnologije rada u svojoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom i distribucijom crnih i obojenih metala. Zahvaljujući sredstvima iz IPA fondova, nedavno je dobio i međunarodne certifikate iz oblasti okoliša, čime je povećao konkurentnost svojih proizvoda na tržištu EU.

„Tu smo iskoristili IPA fondove i ušli u partnerski odnos sa našom razvojnom agencijom Općine Tešanj, koja je u nama prepoznala partnera za implementaciju tog projekta. Za kompaniju Saračević je taj certifikat važan prije svegada pokažemo da pratimo svjetske trendove iz te oblasti, jer je danas svjetsko goruće pitanje zaštite okoliša, a svi se za to moramo pobrinuti,", kaže Omahić.

Kroz ovaj projekat u Bosni i Hercegovini otvoreno je jedanaest poslovnih centara i agencija, kojim je podržano 400 poduzetnika. Među njima je i 40 novonastalih kompanija. Jedna takva agencija otvorena je i u Tešnju. Direktor te agencije, Ismar Alagić, zadovoljan je dosadašnjim rezultatima provedbe projekta.

Nakon druge godine projekta 33 kompanije povećale su izvoz, promet i kreirale nova radna mjesta: Ismar Alagić
Nakon druge godine projekta 33 kompanije povećale su izvoz, promet i kreirale nova radna mjesta: Ismar Alagić


„U projekat su uključena 33 poslovna subjekta koja dolaze sa prostora tri lokalne zajednice i spaadaju u četiri najznačajnija industrijska sektora u Bosni i Hercegovini. To su sektor prerade metala s proizvodnjom automobilskih dijelova, sektor prerade drveta i proizvodnje namještaja, te sektor prerade tekstila, kože i proizvodnja obuće i sektor prerade hrane i proizvodnje napitaka. Nakon druge godine projekta mi smo ostvarili respektabilne rezultate koji se ogledaju u činjenici da su 33 kompanije uključene u projekat, ostvarile povećanje izvoza u visini 17,3 procenta, ostvarile povećanje prometa u iznosu 85,5 posto i kreirali 461 novo radno mjesto", objašnjava Alagić.

Kroz ovaj projekat agencija je ponudila čitav niz različitih usluga korisnicima, dodaje Alagić.

„Jedna od usluga je podrška uvođenju nekog od međunarodnih standarda kvaliteta proizvoda, procesa i sistema koji će omogućiti proizvodima naših domaćih firmi da svoje proizvode plasiraju na inostrano tržište, prvenstveno na tržište Evropske unije. Mi smo kroz ovaj projekat isto tako izradili prototipove određenih proizvoda i pomogli da naše kompanije ispune uslove najzahtjevnijih proizvođača u području automobilske industrije. Kroz projekat su također kreirane info-tačke za podršku razvoju biznisa za investitore i predstavnike poslovne zajednice, u Tešnju, Tesliću i Žepču. U okviru te agencije djeluje jedinica za preduzetnike, konkurentno poslovanje zasnovano na izvozu, trgovinskim uslugama i investicijama", kaže on.

Projekat podrazumijeva i rad sa mladim poduzetnicima. U nedavno osnovanom BIT Centru (najveći tehnološki park na Balkanu) provode se projekti kako bi se motivirati mladi ljudi sa tehnoloških fakulteta da pokrenu vlastiti biznis. Direktor BIT Centra Robert Martić kaže kako je ideja imala itekao pozitivan učinak.

„U okviru BIT Centra nalaze se tri dijela. Jedan se bavi edukacijom, drugi je inkubator i treći je istraživanje, zajedno sa fakultetom elektrotehnike. Projekat nam je jako bitan jer smo mi nakon više od deset godina uspjeli da razvijemo nove usluge u BIT Centru. Infrastruktura koju smo faktički prilagodili ovim projektom omogućila je kreiranje preko devet firmi, a svake godine će se dalje kreirati po nekoliko firmi sa preko trideset radnih mjesta", smatra Martić.

Europska unija je najveći pojedinačni donator sredstava u BiH
Europska unija je najveći pojedinačni donator sredstava u BiH


U mnogim zemljama EU razvoj malih i srednjih poduzeća je prioritet, a to se očekuje i od Bosne i Hercegovine, kaže Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH.

„Najvažnije je da smo otvorili nova radna mjesta. To su radna mjesta koja više ne ovise o sredstvima iz IPA fondova. Stoga je europska integracija i otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje boljeg životnog standarda građana", naglasio je Sinno.

Europska unija je najveći pojedinačni donator sredstava i finansijske pomoći u Bosni i Hercegovini. Od 1996. godine, Unija je uložila preko 3,5 milijardi eura u obnovu, reformu javne uprave, vladavinu prava, održivu privredu, poljoprivredu i druge ključne oblasti u BiH.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG