Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Javnost BiH uključena u pripremanje odgovora na Upitnik Evropske komisije


Odgovori u skladu sa metodološkim uputstvima biće prevedeni i dostavljeni Evropskoj komisiji: Marina Kavaz - Siručić

U pripremu odgovora na Upitnik Evropske komisije, za šta je rok 31. januar, osim institucija BiH, uključene su nevladine organizacije i pojedinci, tj. građani. Poslije toga će biti napravljen presjek stanja kako bi se prešlo u narednu fazu - finalizaciju odgovora i njihov prevod na engleski jezik. Šta sve to konkretno znači u razgovoru za Radio Slobodna Evropa govori glasnogovornica Direkcije za evropske integracije BiH, Marina Kavaz - Siručić.

RSE: Na koji način je uključena javnost u davanje odgovora na Upitnik?

Kavaz - Siručić: Direkcija za evropske integracije je pred kraj prošle godine omogućila organizacijama civilnog društva da ponude odgovore na sva pitanja iz Upitnika Evropske komisije. To je do 31. januara moguće učiniti pomoću web platforme e-konsultacije, koja je postavljena na website-u Direkcije, i slične platforme koja se može naći na web stranici Ministarstva pravde BiH.

Odgovori koji budu metodološki prihvatljivi, odnosno koji budu u skladu sa metodološkim uputstvima Evropske komisije, datih u uvodu Upitnika, biće prevedeni na engleski jezik i skupa sa odgovorima institucija, kao njihov prilog, dostavljeni Evropskoj komisiji. Ograničenja u smislu broja učesnika nema, a organizacije civilnog društva mogu da odgovore na apsolutno sva pitanja iz Upitnika.

RSE: Šta je ponuđeno građanima iz velikog broja pitanja u Upitniku?

Kavaz-Siručić: Direkcija za evropske integracije je i građanima omogućila da ponude odgovore na 35 izdvojenih pitanja iz Upitnika, u kojem je 3.242 pitanja. Direkcija je procijenila da su pitanja iz oblasti zaštite ljudskih prava, prava iz radnog odnosa, zaštite okoliša, kvaliteta usluga ili javnosti rada uprave, od većeg interesa za građane i ponudila im da takođe do 31. januara daju odgovore, koristeći vrlo jednostavnu „online“ formu pod nazivom 'Građani odgovaraju', postavljenu na web stranici Direkcije.Sve odgovore, izuzev onih koji budu sadržavali govor mržnje i diskriminacije po bilo kojem osnovu, Direkcija će prevesti na engleski jezik i uz odgovore institucija i odgovore civilnog društva, takođe dostaviti Evropskoj komisiji.

RSE: Dakle, odgovori organizacija civilnog društva i pojedinaca ići će kao prateći dokument uz zvanične odgovore na Upitnik.

Kazaz - Siručić: Tako je. Odgovori organizacija civilnog društva i građana neće biti uvršteni u odgovore institucija, već će do Evropske komisije doći kao njihov prilog. Ilustracije radi, građani mogu da odgovaraju na pitanja kao što su: Da li radnici u javnom i privatnom sektoru imaju različit tretman? Koje je maksimalno sedmično radno vrijeme? Kakav je položaj sporta u sistemu obrazovanja, odnosno, koliki je broj časova fizičkog vaspitanja? Da li nadležni organi informišu i konsultuju građane o pitanjima buke? Koji su profili potrebni na tržištu rada, odnosno, za koje postoji manjak? To su samo neka od 35 pitanja za koja smo procijenili da građani imaju interes na njih odgovoriti. I za sve odgovore, krajnji rok je 31. januar 2017. godine.

  • 16x9 Image

    Gordana Sandić-Hadžihasanović

    Saradnik Radija Slobodna Evropa od 1996. godine. Uređivala emisije posvećene izbjeglim i raseljenim osobama. Među osnivačima prve mreže bosanskohercegovačkih radio stanica i Jutarnjeg programa "Radio 27", što je jedan od zapaženijih projekata RSE. Trenutno uređuje emisiju "Na vratima Evrope", posvećenu evropskim integracijama i obavezama BiH na evropskom putu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG